Diari La Veu del País Valencià
Puig, Oltra i Dalmau es reuneixen per a traçar un primer esbós del futur govern

VALÈNCIA. Setze dies després de la celebració de les eleccions autonòmiques, els líders dels partits cridats a arribar a una entesa per a conformar un nou govern de progrés s’han citat aquest dimarts per a iniciar els contactes oficials per a assentar les bases del futur acord. Així, els candidats a la Presidència de la Generalitat del PSPV, Ximo Puig; de Compromís, Mónica Oltra, i d’Unides Podem-EUPV, Rubén Martínez Dalmau, s’han fet aquest 14 de maig a la Sala dels Pinazo de les Corts la primera ‘foto oficial’ del Botànic 2.0.

La reunió ha començat pocs minuts després de l’hora prevista, és a dir, passades les 11 del matí. Primer ha arribat Dalmau; després, Oltra, i, finalment, Puig. Es tracta d’una trobada d’ells tres sols, sense que ningú del seu equip els acompanye en aquesta primera presa de contacte a tres bandes. Després de la conversa, que ha durat vora una hora, s’han adreçat a la premsa.

Amb tot, d’aquesta trobada no s’esperava cap gran anunci. Principalment servirà perquè els tres es troben per primera vegada i puguen fer, conjuntament, un primer esbós del futur Consell, en el qual Unides Podem ja ha dit que, a diferència del 2015, sí que hi vol participar. La setmana passada ja es van reunir de manera informal, però de manera separada. Puig es va reunir amb Oltra el dimecres dia 8 i l’endemà es va veure amb Dalmau. Per la seua part, els líders de Compromís i Podem també es van trobar hores abans de la visita de Dalmau al Palau de la Generalitat.

La reunió d’aquest dimarts estarà marcada sense dubtes per la sessió constitutiva de les Corts. A falta de 48 hores per a la primera sessió de la X legislatura, la trobada potser servirà per a tancar un acord sobre la configuració de la Mesa. De moment, l’únic pacte a què han arribat els tres partits que representen Puig, Oltra i Dalmau és que les forces progressistes han de mantindre la majoria en la Mesa –que està conformada per cinc membres–.

La qüestió que està pendent de resoldre –o més bé d’anunciar– és qui ostentarà la Presidència del parlament. La idea del PSPV és reeditar la fórmula del 2015 i que el president de les Corts siga triat a proposta de Compromís. D’eixa manera, els socialistes consideren que quedaria tancat un hipotètic debat sobre la Presidència de la Generalitat. En aquest sentit es pronunciava el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, aquest dilluns: “Creiem que la segona màxima autoritat de la Comunitat Valenciana ha de ser una persona designada per la segona força del Botànic […] i una de les secretaries també hauria de ser Botànica”. És a dir, que Compromís propose el nom del president o presidenta i que Unides Podem-EUPV designe el nom d’un secretari o secretària de la Mesa.

Nom, conselleries, equips… Què està sobre la taula de debat?

La reunió de Puig, Oltra i Dalmau servirà per a marcar algunes línies mestres del futur acord programàtic i de govern. Els detalls, però, seran cosa dels equips negociadors que, segurament, iniciaran els contactes aquesta mateixa setmana. El calendari, però, no ha canviat i fins després de les eleccions municipals i europees del 26 de maig no es preveu rubricar l’acord.

Un dels primers punts que els equips negociadors, sota la supervisió de Puig, Oltra i Dalmau, hauran de tancar és com es configura el nou govern. Tot fa pensar que les tres formacions apostaran per una ampliació de les conselleries que puga donar cabuda a Unides Podem-EUPV respectant els equilibris de representació de cada partit.

Definir el nombre de carteres ajudarà a fer l’assignació de competències a cada partit. En aquest punt es pot trobar la primera diferència important entre els tres actors. El PSPV, en funció dels resultats electorals, considera que ha de comptar amb majoria al ple del Consell; això suposaria tindre almenys un conseller més que la suma entre els designats per Compromís i Unides Podem-EUPV. Aquesta línia roja dels socialistes no ha sigut molt ben rebuda pels seus futurs socis de govern.

Altres dels assumptes que hauran de negociar són els equips que acompanyaran els consellers i conselleres. L’experiència de govern d’aquests quatre anys propiciarà que PSPV i Compromís plantegen l’ampliació del nombre d’assessors de les conselleries. Durant aquesta legislatura, les conselleries, de tots els colors, s’han queixat de la falta de personal de confiança. Cada consellera ha pogut nomenar el seu cap de gabinet, el responsable d’assumptes parlamentaris i el cap de comunicació.

Botànic 2.0 o canvi de nom? Potser la qüestió més superficial però que també s’ha d’acordar. Quin nom se li dona al futur acord? Després de la reunió de Dalmau amb Puig i Oltra, per separat, es va començar a estendre la possibilitat de canviar el nom a l’acord, ja que el líder de Podem considera que no cal renovar el pacte sinó “fer-ne un de nou”. En aquest sentit, Dalmau va proposar, “per a vertebrar el territori”, donar-li un nom que faça referència a les “comarques centrals d’Alacant”. Les paraules de Dalmau van propiciar un allau de propostes per al nom del futur govern: pacte del Montgó, acord d’Ifac o govern de Tabarca han sigut alguns dels noms que han sonat.

Un nom que fins ara no s’ha posat damunt la taula però que pot guanyar punts si les reunions se succeeixen a les Corts és el del ‘Pacte dels Pinazo’, en al·lusió al nom de la sala on aquest dimarts se celebrarà la primera reunió entre Puig, Oltra i Dalmau.

Comparteix

Icona de pantalla completa