Puig lliura a Brussel·les la Distinció Joan Lluís Vives als primers eurodiputats valencians electes fa 30 anys

El president de la Generalitat assegura que el País Valencià "no s'entén sense Europa, igual que Europa estaria incompleta sense l'aportació valenciana"
10 octubre 2019 20:31h
José Emilio Cervera, Teresa Domigo, Carmen Llorca, Luis Planas, Josep Pons, Javier Sanz, Enrique Sapena i Leopoldo Ortiz han sigut guardonats amb la distinció Joan Lluís Vives. / GVA

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha enaltit els valors de la Il·lustració i la raó per a enfortir Europa enfront de les amenaces que suposen "el populisme i l'identitarisme" en la recepció oferida amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre i el lliurament de la Distinció Joan Lluís Vives als primers eurodiputats valencians, que va ser van ser triats en els primers comicis europeus fa 30 anys.

Es tracta de José Emilio Cervera, Teresa Domigo, Carmen Llorca, Luis Planas, Josep Pons, Javier Sanz, Enrique Sapena i Leopoldo Ortiz, que, en paraules del president, "van obrir el camí que molts altres han seguit després".

Davant els riscs que plantegen el proteccionisme econòmic i el cultural, "el mateix proteccionisme que va conduir als episodis més foscs de la història d'Europa", el president ha afirmat que "una Europa de tots i per a tots és possible, com també ho és una Comunitat Valenciana oberta i plural", ha recollit la Generalitat en un comunicat.

"La Comunitat Valenciana no s'entén sense Europa, igual que Europa estaria incompleta sense l'aportació valenciana", ha asseverat el cap de l'executiu valencià, qui ha recordat la figura de Joan Lluís Vives i ha reivindicat el paper dels valencians com a "protagonistes dels primers esforços per a construir una identitat europea basada en la pau, la tolerància i el respecte a la diversitat".

Segons Puig, "des de la restauració de la democràcia i la construcció de l'autonomia, el millor que ens ha ocorregut ha sigut l'entrada a la Unió Europea".

Celebració del 9 d'Octubre

Durant la celebració del 9 d'Octubre a Brussel·les, Puig ha destacat els 781 anys que compleixen els valencians, "units en la diversitat, com els pobles d'Europa".

Així, ha ressaltat el País Valencià com una "terra d'igualtat" en la qual conviuen persones de 183 països, amb llengües diverses i que "ha assimilat el pòsit cultural dels diferents pobles que l'han habitada".

"Totes les terres europees s'han anat fonent i soldant en el cresol de la diversitat territorial i cultural", ha assegurat el president, que també ha afirmat que "la més gran de les conquestes europees" és "la conquesta de la pau, la llibertat i la igualtat".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next