Puig insta la UE que exigisca al govern italià "responsabilitat" per la situació de l'Open Arms

El president de la Generalitat ha destacat que aquest no és un cas "excepcional" i que cal una nova política migratòria
5 agost 2019 13:07h
La Generalitat i l'Ajuntament de València han oferit a Sánchez el port de la ciutat per a acollir l'Open Arms. / PROACTIVA OPEN ARMS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat la Unió Europea i la comunitat internacional que exigisca responsabilitat al govern italià per la situació de l'Open Arms, que ha destacat que "no és excepcional". "No deixarem que cap persona mora a la mar", ha afegit al president, però ha remarcat que cal posar el focus en qui té la responsabilitat: "Si no, semblaria que estem fent-li el joc a Salvini".

El vaixell de l'Open Arms viatja amb 121 migrants que l'ONG va rescatar amb signes de violència soferta a Líbia. Aquest dissabte, tant l'Ajuntament de València com la Generalitat van posar a disposició del govern espanyol el port de València com a lloc "segur" per a acollir l'embarcació. Aquest matí de dilluns, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assenyalat que cal pressionar la Unió Europea per a garantir un espai de seguretat.

En termes semblants s'ha pronunciat el president de la Generalitat. Tot i que no ha aclarit si en la visita d'aquesta vesprada de Sánchez a València li demanarà que l'Open Arms desembarque a la ciutat, el president ha destacat que la societat valenciana és "oberta i humanitària". Sobre l'arribada o no de l'embarcació a València, ha puntualitzat que, més enllà de la decisió del govern espanyol, és un fet que "està delimitat a la decisió del vaixell".

El president ha demanat que la comunitat internacional i la Unió Europea insten l'executiu de Matteo Salvini a assumir la responsabilitat sobre l'Open Arms i sobre "altres vaixells" que han arribat a les costes italianes i que han estat rebutjats. "Nosaltres podem ser una taula de salvació, però no pot ser que hi haja països que no atenguen el dret internacional", ha assenyalat el president.

Així mateix, Puig ha ressaltat que és un problema "permanent", i per aquesta raó ha demanat una "nova política migratòria europea" que no només garantisca l'arribada dels migrants, sinó també la seua inserció.

next