Diari La Veu del País Valencià
Puig evita sumar-se als líders del PSOE que exigeixen una solució urgent per al finançament autonòmic

VALÈNCIA. L’argumentari del PSOE per a donar llargues al pagament del deute pel finançament autonòmic comença a fer aigües. Per tot arreu de l’estat espanyol, els líders socialistes insisteixen que el Ministeri d’Hisenda està lligat de mans i peus per a trobar una solució fins que no hi haja govern i que allò important era haver aprovat els pressuposts de Sánchez.

Aquest discurs, fàcilment defensable des de l’oposició, s’ha tornat en contra a aquells presidents del PSOE les autonomies dels quals es troben cada vegada més asfixiades davant la falta de liquiditat i que s’han vist obligades a anunciar retallades d’ací a final d’any. És el cas valencià, sense anar més lluny, en què el bloqueig polític està costant vora 1.800 d’euros.

Malgrat tot, la versió de la ministra d’Hisenda, María Jesus Montero, que durant l’últim mes s’ha escudat en un informe de l’advocacia de l’Estat –al qual ja al·ludia abans que fora encomanat– que diu que el govern en funcions no pot prendre decisions que condicionen l’actuació d’un nou executiu. Una directriu força interpretable que, en qualsevol cas, no limita les fórmules de compensació que es podrien prendre.

Entre aquestes, es troben la proposada pel grup popular al Congrés aquest dijous, que el govern espanyol emeta una línia de crèdit a les autonomies amb un interés del 0% per l’import de les quantitats degudes o, si més no, per algunes de les partides pendents. Una mesura que suposaria un baló d’oxigen per a les administracions autonòmiques.

Així com Pedro Sánchez “busca solucions” per a formar govern i no repetir eleccions –tot i que ha dedicat l’agost a reunir-se amb col·lectius socials, però no amb els partits polítics que han d’investir-lo–, el mateix diu fer Montero en matèria de finançament. Per ara, ha avançat que els primers pagaments es faran al desembre a més tardar. Això en el cas que hi haja govern, s’entén, ja que no ha aclarit com pensa fer-ho.

Açò se suma al fet que els socialistes van fer ús de la seua majoria absoluta al Senat per a tombar la petició de compareixença de la ministra, cosa que li hauria permés donar explicacions davant l’auditoria de la resta de grups polítics i hauria donat lloc a un debat sobre finançament autonòmic en la cambra de representació territorial de l’Estat. Els senadors valencians del PSPV, entre ells l’expresident Joan Lerma, també van votar en contra.

L’oposició denuncia el “xantatge” del PSOE

La dreta dels diversos territoris de l’Estat, governe o no, no ha deixat d’assenyalar la posició del PSOE com un “xantatge”, ja que els socialistes no plantegen cap altre escenari resolutiu més que la formació de govern i l’aprovació dels seus pressuposts. Per la seua banda, Catalunya ja va anunciar que acudiria als tribunals, ja que entén que l’executiu estava faltant a les seues obligacions.

No obstant això, alguns presidents del partit del puny i la rosa han començat a alçar la veu instant el Ministeri d’Hisenda a desbloquejar els pagaments. És el cas del president canari, Ángel Víctor Torres, que va plantejar a Montero la creació d’una “llei exprés” al Congrés (que no està en funcions) que faculte l’executiu per a saldar el deute amb les autonomies. Una proposta que ha sigut descartada amb l’estoica acceptació de l’executiu de les Canàries.

Més dur s’ha mostrat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que ha llançat un dard enverinat a la ministra afirmant que, “si ha dit que farà efectiu el pagament abans del desembre”, suposa que “tindrà la fórmula, però hauria d’haver-la aplicat amb anterioritat”. A més, s’ha sumat a defensar la iniciativa del fet que siga el poder legislatiu, plenament operatiu a hores d’ara, qui aprove una solució al Parlament.

La tèbia postura del govern valencià

Aquest posicionament contrasta amb el del president valencià, Ximo Puig, que per ara continua enrocat en la idea que l’única solució és que es forme un govern i s’aproven els pressuposts proposats per Sánchez. Una trinxera que li serveix, al mateix temps, per a criticar “el cinisme” del PPCV, a qui acusa no només d’haver tombat –junt amb els independentistes– els pressuposts de l’Estat més beneficiosos per al País Valencià, sinó també de “no haver fet res” per a modificar el sistema de finançament autonòmic durant tots els seus anys de govern.

Com Puig, la portaveu adjunta del grup socialista a les Corts, Carmen Martínez, va haver de defensar aquesta setmana la decisió de tombar el debat sobre finançament al Senat. Una vegada més, va recórrer al PP, assegurant que com que la proposta va ser realitzada pels populars, no volien “fer-los seguidisme” en tant que no tenen “credibilitat” en aquesta matèria.

Val a dir que l’altra pota del Botànic, Compromís –malgrat que el seu senador, Carles Mulet, va votar a favor de la compareixença de Montero–, tampoc no ha trencat la seua letargia estival amb una reivindicació al PSPV perquè es posicione amb més fermesa davant el govern espanyol, ni tampoc ha plantejat noves solucions per a desbloquejar els pagaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa