Puig defensa la visió federal del PSOE: "Federar és unir des de la diversitat. Això és Espanya"

El PSC portarà al Congrés de desembre la proposta que Catalunya siga reconeguda com a nació dins de l'Estat
25 novembre 2019 12:23h
Puig advoca per un "acord d'estabilitat" amb ERC per a la legislatura. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dilluns la "visió federal" del PSOE, tot assegurant que cal aprofundir en aquesta aposta. Així s'ha expressat després que el PSC porte al seu Congrés de desembre la qüestió que Catalunya siga reconeguda com a nació i la seua aposta per un sistema federal.

Així, Puig ha defensat que la visió federal del PSOE no és una novetat. "Sembla que hi haja una animadversió com si fora un espai quasi de propiciar l'independentisme, quan és tot el contrari; federar és unir des de la diversitat. Això és Espanya", ha assenyalat en una entrevista en TVE, recollida per Europa Press, en la qual ha reivindicat la declaració de Granada, document del PSOE en el qual demanava revisar l'estat autonòmic per a avançar cap a una estructura federal.

Tot i això, el cap del Consell entén que el més decisiu no és generar un debat "nominalista" sobre "nació o no nació". "En tot cas, la Constitució diu clarament que hi ha nacionalitats i regions; la Constitució parla de la pluralitat i diversitat d'Espanya", ha al·legat i ha defensat que toca abordar "de debò" la qüestió territorial.

Ximo Puig creu que en el diàleg amb l'independentisme "es pot plantejar el que siga", però és "obvi" que està la línia roja de la legalitat i de la Constitució. ERC manté que, per a aprovar la investidura, s'ha de crear una taula de negociació "per a posar en vies de solució el conflicte entre Catalunya i l'Estat".

Preguntat per si advoca perquè el pacte amb ERC vaja més enllà de la investidura, ha apostat per un "acord d'estabilitat" perquè seria "molt oportú". Considera que cal "generar espais de serenitat i tranquil·litat", cosa que entén positiva per a la convivència, per a l'economia i, per tant, per a la ciutadania.

Al seu judici, ara es tracta d'intentar enfocar el futur i no passar "comptes del passat". I, per a això, només hi ha una via: "el diàleg i la llei", perquè defensa que només a través del diàleg es pot obtindre una "habitabilitat real" de "tots els pobles" que componen Espanya.

"No hi ha possibilitat que hi haja un acord que desborde la Constitució sense una reforma constitucional que ha d'estar sotmesa al poble espanyol. No veig perill ni amenaça", ha assenyalat el dirigent socialista. En aquest sentit, ha argumentat que "no hi ha alternativa que no entenga una certa empatia amb el que pensa l'adversari", i entén que, "si no, és impossible aconseguir avanços".

Lloa la participació en la consulta

Respecte a la consulta organitzada pel PSOE perquè la militància s'expressara sobre el preacord per a un Executiu de coalició amb Podem, el dirigent valencià ha subratllat que l'opció de la coalició va rebre "un suport important", amb una participació rellevant.

"No s'esperaven grans sorpreses i la participació era fonamental. S'han cobert els objectius", ha valorat. El 92% de les bases del PSOE van validar el preacord aconseguit pel seu líder, Pedro Sánchez, en una consulta en la qual va participar el 63% dels militants.

Sobre les consultes que es produeixen paral·lelament en Podem i Esquerra Unida, Puig s'ha mostrat confiat que es confirme el suport a la coalició, tot assegurant que s'ha produït un "caldo de cultiu favorable" per a aquestes votacions internes.

next