Puig creu que una gran coalició entre el PSOE, el PP i Ciutadans "no és, en principi, desitjable"

El president també ha indicat que "ha d'haver-hi acords més enllà de les fronteres dels blocs" i que cal "buscar moltíssima més porositat en les relacions polítiques"
31 octubre 2019 11:23h
Puig lleva importància a les enquestes i afirma que "són el termòmetre d'un moment". / EP

VALÈNCIA. (EP, Redacció) El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, considera que una gran coalició del PSOE amb el PP i Ciutadans per a un govern espanyol "no és una experiència, en principi, desitjable" perquè la democràcia "se sustenta fonamentalment en la dialèctica entre la dreta i l'esquerra", encara que també ha subratllat que "ha d'haver-hi acords més enllà de les fronteres dels blocs" i que cal "buscar moltíssima més porositat en les relacions polítiques".

Així ho ha afirmat en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha defensat la necessitat d'un major nombre d'acords en la política actual perquè "hi ha reptes als quals ni un govern que tinguera un gran suport pot fer front només". "La fronterització de la política que s'està produint a Espanya és negativa i, a més, no té res a veure amb la societat: la societat no està fragmentada, no està dividida en aquests termes", ha agregat.

Puig, que creu que les enquestes són "un termòmetre d'un moment" –l'última publicada pel CIS atorga un major avantatge al PSOE– i que cal veure "com es plasma en aquests últims dies el sentir general", ha ressaltat que el fonamental per a l'estat espanyol és "tindre un govern", i per a això es requereix "que hi haja una majoria important".

"És molt important que hi haja un govern amb la major força possible per a encarar la crisi territorial i també altres problemes associats a l'economia i al gran repte de la desigualtat", ha dit. Encara que li agradaria que l'enquesta "es confirmara" en les urnes, ha advertit que aquesta setmana serà "decisiva".

Amb els resultats que es deriven del 10N, el president valencià creu que cal "escoltar bé el que diuen els ciutadans" i "cal acabar amb el bloqueig". "Bloquejar per bloquejar no té cap mena de sentit polític i si no hi ha una alternativa, cal deixar governar a la força més votada", ha subratllat.

Al seu judici, "Espanya necessita estabilitat, necessita parar la pilota durant un temps i no estar sotmesa a l'amenaça permanent d'eleccions; això és un fracàs col·lectiu". Espera, per tant, que aquestes eleccions siguen les definitives i que l'11 de novembre tots els partits siguen conscients que "ningú té dret a continuar bloquejant".

Preguntat sobre si creu que seria possible arribar a un acord amb Podem després de tot el que ha passat fins ara, ha incidit que el fonamental és "mirar cap al futur" i que tots els partits han d'"aportar la seua quota de responsabilitat" i treballar pel desbloqueig perquè, "per damunt del partidisme, està l'interés general d'Espanya".

L'experiència amb Podem al Consell

Davant la pregunta de quines referències donaria a Pedro Sánchez del govern del Botànic amb Podem, Puig ha explicat que ell no té "cap problema, sinó tot el contrari", amb la formació morada: "Ha entrat bé en el govern valencià, està actuant amb lleialtat, amb visió general de l'interés dels valencians, i, per tant, en el nostre àmbit crec que les coses estan funcionant bé".

No obstant això, ha precisat que "cada escenari té el seu relat i els seus condicionants". "I no és el mateix una comunitat autònoma com la nostra que el govern d'Espanya. El que és cert és que va haver-hi un intent seriós per part del PSOE cedint-li –a Unides Podem– una part important del govern, la vicepresidència social i quatre ministeris, que no va ser acceptada", ha incidit.

Defensa dels interessos valencians

Preguntat sobre el fet que Més Compromís es reivindique com el vertader vot útil en defensa dels interessos valencians, Puig ha mostrat el seu respecte per l'acció de cada partit i ha subratllat que el PSPV i Compromís tenen un govern de coalició que ha d'estar sempre vinculat a la lleialtat i al compliment de l'acord programàtic.

A més, ha assenyalat que cada partit busca "la seua via" i ha assegurat que en aquests moments el que millor representa els interessos valencians "és el partit majoritari, el PSOE, que per primera vegada en molts anys és la primera força en la Comunitat", posició que aspira a revalidar.

Ho ha justificat en el fet que amb ells es defensen aquests interessos "directament, no fa falta intermediaris", de manera que s'aconsegueix major capacitat d'influència.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next