Puig considera que "l'única manera" de formar govern a l'Estat és amb un pacte del PSOE amb Podem i ERC

El president de la Generalitat assegura que el PP no serà generós i no afavorirà la investidura de Pedro Sánchez
17 desembre 2019 17:10h

CASTELLÓ (EP). El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimarts que l'"única solució" perquè hi haja govern a l'Estat és que hi haja un acord amb Podem i que, al mateix temps, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) "el permeta".

Puig ha realitzat aquestes declaracions davant els mitjans després de presidir la reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis Valencians a Castelló de la Plana en ser preguntat si li preocupa el possible suport dels independentistes de cara al futur govern.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha apuntat que, en aquest moment, "vista la falta d'implicació en la resolució del problema de les dretes, que des del primer moment han dit que no facilitaran en cap concepte que qui ha guanyat les eleccions siga president, només hi ha una alternativa: la que ha presentat el president Sánchez".

Segons ha lamentat, el PP "no farà mai res des d'una visió generosa, perquè mai ho ha fet desgraciadament des dels temps de Manuel Fraga fins ara". Per contra, ha recordat que el PSOE va tindre un "gest de generositat que li va afecar en el pla intern", però "va fer el que havia de fer per a facilitar en el seu moment que hi haguera un govern a Espanya", cosa que no es pot esperar per part del PP.

Per tant, Puig ha assenyalat que "l'única solució perquè hi haja govern és que hi haja un acord amb Podem i que, al mateix temps, Esquerra Republicana el permeta". "Ho podrien permetre d'altres, però no ho permetran, i que hi haja un govern interessa totes les forces polítiques, per la qual cosa totes haurien d'estar alineades en aquesta posició perquè si no hi ha govern, tampoc hi ha un funcionament normal de les institucions", ha afegit.

Diàleg

El president de la Generalitat considera que si hi haguera un acord que facilitara la investidura per part d'Esquerra Republicana, "es podria també començar a parlar de la solució del problema territorial d'Espanya, que no és només Catalunya, però molt especialment també Catalunya". "I jo no sé si hi ha una altra via que algú haja imaginat al marge diàleg", ha subratllat.

En aquesta línia, ha dit que és "innegable" que aquesta situació de crisi en alguns aspectes de convivència fins i tot a Catalunya "té una base d'origen polític". A partir d'ací, ha destacat que "no hi haurà cap mena de discriminació positiva ni negativa, ni cap favoritisme ni cap privilegi", perquè volen que hi haja "igualtat entre els ciutadans i singularitat entre els territoris, i desgraciadament en aquests moments en el pla del finançament no existeix".

Per tant, pensar sobre "discriminacions en el futur, perquè ara objectivament els valencians estem discriminats", ha afegit.

Normalitat i bona voluntat

En la seua opinió, cal abordar aquesta qüestió "des de la normalitat i des de la bona voluntat perquè hi haja de veritat un camí per a viure junts, cohesionats i superar els desequilibris de caràcter territorial i social".

Preguntat per si Sánchez li ha confirmat que no hi haurà cap privilegi o discriminació positiva, Puig ha conclòs: "No tinc cap dubte que no hi haurà cap mena de favoritisme ni de desigualtat, tot el contrari, del que es tracta és de superar les desigualtats; ara bé, cadascú té la seua identitat".

next