Puig destaca la "urgència" que es forme el govern espanyol per a abordar el finançament valencià

El president ha criticat el "boicot" als pressuposts estatals que impedeix als executius autonòmics "prestar els serveis fonamentals" 
5 agost 2019 14:14h
Puig ha destacat que Sánchez té "l'obligació i la vocació" de formar govern. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la visita de la vesprada d'aquest dilluns del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, pot ser "positiva" per a afavorir un executi que per als valencians és "més necessari" per "urgències com el finançament o les diferències amb altres comunitats autònomes".

Puig ha fet aquestes declaracions a poques hores que comence la reunió amb Sánchez, en la qual participaran ell mateix; ministre de Foment, José Luis Ábalos; el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

"Necessitem un govern amb el qual puguem comunicar-nos i treballar", ha afirmat Puig. En aquesta reunió, segons ha afirmat el president, es tractarà el 'què': com serà l'acord programàtic que pretén reunir les forces progressistes en el suport d'un executiu. Això sí, el president de la Generalitat ha evitat pronunciar-se sobre l'estructura d'aquest govern i si es produirà en solitari, tot i que des del PSOE ja descarten un executiu en coalició. Puig ha afirmat que, al seu judici, Pedró Sánchez té la voluntat de formar govern: "És la seua obligació i vocació".

Preguntat per la complexa situació de la tresoreria espanyola per la falta d'uns pressuposts, Puig ha assegurat que des de la Generalitat no tenen pensat "retallar". "Volem que hi haja una solució a l'infrafinançament. Enguany, en especial, perquè no hi ha pressupost", ha destacat. De fet, ha remarcat les seues crítiques al PP, Ciutadans i els partits independentistes per un "boicot" als pressupostos estatals "que llastra els governs autonòmics" i que, per tant, els impedeix prestar els serveis fonamentals.

Per aquesta raó, Puig ha demanat uns pressuposts que responguen al que ha qualificat d'exigències "raonables" d'una autonomia que, al seu judici, "mai vol ser més que ningú, però tampoc menys". "Estem parlant de quasi 800 milions d'euros, i això dol, perquè el que volem, per descomptat, és fer la millor política possible per als ciutadans", ha emfatitzat. El president de la Generalitat, a més, ha volgut desvincular aquestes instàncies al govern espanyol d'una qüestió "identitària" i "esotèrica".

next