Puig, a Torra: "Deixe tranquils els valencians i no els nomene en les seues ànsies sobiranistes"

El president ha demanat al seu homòleg català que, "quan estiga parlant de les seues ànsies sobiranistes o de tot el que forme part dels seus somnis, no nomene la Comunitat Valenciana per a res"
26 octubre 2019 13:54h
Puig ha assegurat que la solució als problemes territorials s'ha de donar respectant "les regles del joc". / EFE

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha exigit al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que "deixe tranquils els valencians" i l'ha instat que, "quan estiga parlant de les seues ànsies sobiranistes o de tot el que forme part dels seus somnis, no nomene la Comunitat Valenciana per a res".

Així s'ha expressat Puig en una compareixença davant els mitjans aquest dissabte al Palau de la Generalitat, en resposta al fet que, aquest divendres, Torra va subscriure "de dalt a baix" la declaració de la Llotja de Mar, que van signar partits independentistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears, i que defensa el dret a l'autodeterminació d'aquests territoris com "una causa justa".

Puig ha avançat que remetrà una carta a Torra demanant "respecte" i assenyalant que la "solució als problemes territorials que existeixen a Espanya només pot donar-se a través del respecte basat en les regles del joc". Així mateix, el president valencià ha recordat que cap partit amb representació parlamentària en les Corts Valencianes va participar d'aquesta declaració.

Sobre aquest tema, ha defensat "la via valenciana", que "parla de diàleg, cohesió social i convivència". "La cohesió social dels valencians és una qüestió fonamental per a aquest govern, però, sobretot, una clau del que està sent l'èxit de la societat valenciana", ha manifestat. 

En aquesta línia, ha manifestat que "la Comunitat Valenciana i les forces que estan en el parlament valencià han expressat en reiterades ocasions que el projecte dels valencians des de les diferències de les diferents perspectives del pluralisme, l'autogovern que està en l'Estatut i dins de la Constitució Espanyola". De fet, ha recordat que cap partit amb representació parlamentària en les Corts Valencianes va participar en aquesta declaració. 

"A partir d'ací volem aprofundir en el que és el nostre autogovern, millorar-lo, millorar el finançament, des del diàleg respectuós amb la llei i amb els interessos dels valencians i valencianes", ha manifestat. Així mateix, ha insistit que els valencians "ja van decidir la seua autodeterminació entre cometes amb l'Estatut d'Autonomia i la Constitució". 

"Ja vam votar i estem treballant des de les diferents mirades per a avançar", ha agregat. "Aquesta és una societat cohesionada, que dona seguretat jurídica, i per això moltes empreses catalanes estan venint. No volem cap confrontació amb Catalunya, volem ajudes, col·laborar i cooperar per a trobar una solució", ha manifestat. 

"Intromissió atemptatòria al respecte que mereixen els valencians" 

Per a Puig, "qualsevol intromissió per part d'altres és absolutament atemptatòria al respecte que mereixen els valencians". "Nosaltres volem que se solucionen els problemes de Catalunya", ha assegurat, al mateix temps que ha postil·lat: "El que exigisc a Torra és el que m'exigisc a mi mateix, que és respecte a la llei i a tots els ciutadans". 

"L'obligació més important d'un president és garantir la convivència i la pluralitat, defensar els interessos dels ciutadans tinguen les idees que tinguen i no posar-se com un agitador al costat d'una part contra una altra, això és el que trenca la convivència", ha manifestat. Sobre aquesta idea, ha insistit que "la solució per als problemes territorials només pot venir a través d'un diàleg basat en les regles del joc". 

"L'altra cosa és una perversió de la legitimitat del govern, com els dirigents d'un govern no compliran la llei?", s'ha preguntat, i ha afirmat que això seria "una deslegitimació de la democràcia i del paper dels dirigents polítics". Així mateix, ha assenyalat que "ningú pot interpretar la voluntat dels ciutadans d'una comunitat autònoma com la valenciana, ni fer cap mena d'insinuació respecte a quin ha de ser el nostre futur". 

"La via valenciana és la de la convivència, la inclusió, la cohesió social d'un país que parla en castellà i en valencià i que no té cap problema a fer de la riquesa diversitat", ha declarat. 

"No sé què persegueix Torra"

Puig ha afirmat que el motiu de la seua declaració d'aquest dissabte és que Torra "va canviar el to" amb les seues paraules d'aquest divendres. "Vull deixar amb tota claredat com és la posició dels valencians. No volem ser contaminats per una situació difícil en la qual volem contribuir, perquè sí que volem que hi haja diàleg. El que no podem permetre és que s'insinue res en relació amb la Comunitat Valenciana", ha remarcat. 

Per això, ha afirmat que "no sap què persegueix" Torra amb aquesta declaració, ja que "no creu que siga adequat" portar el "conflicte" de Catalunya a altres territoris.

next