El PSPV proposa a Compromís "un model a imatge del Botànic" per a València

Els socialistes defensen el "mestissatge" i insten la coalició valencianista que aclarisca si vol un govern de coalició
20 juny 2019 13:26h
Els socialistes han recordat que van assumir la "responsabilitat" de votar a favor de Ribó com a alcalde de València. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. Les negociacions d'un acord de govern es compliquen. El PSPV ha proposat en la mesa de negociació a Compromís "un model a imatge del Botànic, on els partits que el conformen estiguen representats, compartisquen les decisions i aconseguisquen un mestissatge efectiu". "És el que la ciutadania progressista espera de nosaltres", ha assenyalat la formació en un comunicat.

Els socialistes han recordat que van assumir la seua "responsabilitat" amb el vot a favor a la investidura de Joan Ribó com a alcalde de València i consideren que, per part seua, ara Compromís ha de dir "clarament" si vol conformar un govern de coalició, en la línia que s'ha treballat en l'àmbit autonòmic en el pacte del Botànic. 

"Fins hui Compromís s'ha negat a parlar sobre aquest model i ha posat sobre la taula l'opció de governar en solitari o un govern on les decisions es prenguen en solitari", han assegurat des del PSPV. Els socialistes també han lamentat "el canvi de criteri de Ribó" perquè han recordat que en el discurs d'investidura va plantejar un govern en coalició. A més, han assenyalat que aquest plantejament "s'ha volgut establir des del programa perquè existisca un document tancat" d'acord de govern.

Els socialistes han advertit que el 26 de maig "va evidenciar que no és moment de plantejaments autoritaris, sinó de governs compartits de coalició". "Un govern en solitari seria una irresponsabilitat i és una decisió que depén de qui té la capacitat de decidir", ha ressaltat i ha precisat que "no es pot confondre 10 amb 17".

El PSPV ha incidit que "ningú té majoria absoluta, i això cal assumir-ho com una riquesa i sense por a la pluralitat". D'aquesta manera, els socialistes han plantejat que Compromís "ha de triar entre la via del Botànic o la via autoritària" i l'han instat que "torne a la mesa de negociació i descarte l'opció d'un govern d'un únic partit en qualsevol de les seues formes". "En cas contrari –han assegurat–, que Joan Ribó aclarisca que aquesta és l'opció que ha decidit sense necessitat de buscar més excuses".

No obstant això, aquest dijous, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat un govern "similar al que hi ha hagut aquest quatre anys" i ha recalcat que des de Compromís no desitgen governar en solitari. Això sí, ha assenyalat que la creació d'una vicealcaldia –com desitja el PSPV– "no és una qüestió assumible" i és "totalment innecessària". L'alcalde, a més, ha destacat que hi ha "visibilitat suficient" dels socialistes amb una tinença d'alcaldia. 

next