El PSPV obri la porta a un avançament electoral i Compromís i Podem prefereixen esgotar la legislatura

El PPCV i Ciutadans volen eleccions "com més prompte millor" per a posar fi a "l'agonia" del Botànic
13 febrer 2019 17:57h
Les eleccions autonòmiques estan previstes per al 26 de maig. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha comentat la possibilitat d'un avançament electoral dels comicis autonòmics malgrat que ha recordat que aquesta prerrogativa és cosa del president de la Generalitat. Així s'ha expressat Mata en ser preguntat per aquesta possibilitat després que el Congrés haja tombat el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). No obstant això, els socis de govern del PSPV –Compromís i Podem– han advocat per esgotar la legislatura perquè consideren que encara queden "moltes qüestions per fer".

Preguntat sobre si el rebuig als PGE dissenyats pel govern de Pedro Sánchez obri la possibilitat d'un avançament dels comicis valencians, Manolo Mata ha admés que "tot és possible" i que "això caldrà veure-ho", tot i que ha assenyalat que si es pren la decisió, serà d'acord amb la resta de socis de govern.

"És una decisió del president de la Generalitat i crec que, a més, serà una decisió botànica, però hi ha elements per a prendre en consideració aquesta qüestió perquè estem en una legislatura el final de la qual estava molt en funció dels increments pressupostaris", ha manifestat.

No obstant això, des de Compromís, Fran Ferri ha assenyalat que "encara queden lleis importants per aprovar" a les Corts i que, per tant, la seua formació continuarà "treballant fins a final de legislatura perquè les normes que estan en tramitació parlamentària puguen ser aprovades". "Nosaltres continuarem treballant per a millorar la vida de la gent fins a l'últim moment i tenim previst que aquestes eleccions siguen el 26 de maig", ha subratllat.

A més, per a Ferri, el rebuig dels PGE no és motiu suficient per a avançar les autonòmiques.

De manera similar s'ha pronunciat el secretari general i portaveu de Podem a les Corts, Antonio Estañ, qui espera que aquesta decisió, si es produïra, estiguera motivada perquè és "millor per als valencians i no per qüestions partidistes". A més, considera que el fet que no hi haja PGE és un element "a tindre en compte" però que "no ha de ser definitiu".

"Nosaltres hem defensat sempre que cal estirar la legislatura fins al final perquè encara queden moltes qüestions per fer i si no volem que tornen els corruptes acompanyats de l'extrema dreta, el que necessitem és redoblar l'aposta del Botànic", ha afirmat.

El PPCV i Ciutadans volen eleccions

Per la seua banda, la líder del PPCV, Isabel Bonig, ha assenyalat que la convocatòria d'eleccions és una potestat del president de la Generalitat però, en qualsevol cas, ha remarcat que el seu partit està "absolutament preparat" i que, per tant, espera que "com més prompte millor acabe aquesta agonia". "Nosaltres ja vam dir que en la Comunitat estàvem en temps de descompte del Botànic", ha subratllat.

Així mateix, la síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha indicat que el seu grup desitja "eleccions a tots els nivells" perquè compten amb "un gran equip" i, encara que ha admés que a Ciutadans Comunitat Valenciana encara no compten amb un candidat perquè no s'han celebrat les primàries, en cas d'avançament electoral "posaran en marxa la maquinària" per a "un projecte guanyador, que eixirà a guanyar i guanyarà", ha emfatitzat.

next