El PSPV anuncia mocions "en tots els ajuntaments" per a aplicar les mesures acordades en la COP25 

Els socialistes critiquen els "20 anys d'urbanisme descontrolat del PP", tot i que el macrocentre comercial Puerto Mediterráneo, a Paterna, i el PGE d'Alboraia, que preveu devorar 264.000 metres quadrats d'horta productiva, estan projectats precisament en localitats governades per aquest partit
8 desembre 2019 06:00h
La moció es presentarà els dies vinents a proposta de la secretària de Medi Ambient, Carmen Antequera, qui ha manifestat que les polítiques de protecció del territori "són les millors palanques de lluita contra el canvi climàtic". En la imatge, horta d'Alboraia afectada pel PGE. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El PSPV-PSOE de la demarcació de València va anunciar aquest dissabte que impulsarà mocions "en tots els ajuntaments" per a "aplicar les mesures acordades en la COP25". "Davant del negacionisme de la dreta, els socialistes avancen en la transició ecològica", remarca el PSPV.

La secretària general dels socialistes en aquesta demarcació, Mercedes Caballero, mostra el "compromís" de l'executiva en la "lluita contra el canvi climàtic". "Cada vegada són més els ajuntaments implicats de manera activa en la lluita contra el canvi climàtic; prova d'això són les adhesions al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia", destaca Caballero.

La líder provincial també avança que la Comissió Executiva Provincial promourà una moció per a sumar-se als acords adoptats en la COP25 "per a continuar implementant i avançant amb les polítiques que impulsen una transició ecològica que permeten combatre els efectes del canvi climàtic". Caballero afegeix que el PSPV "continuarà promovent que els alcaldes i les alcaldesses se sumen al Pacte d'Alcaldes connectats a aquesta reeixida xarxa europea".

La moció es presentarà els dies vinents a proposta de la secretària de Medi Ambient, Carmen Antequera, qui ha manifestat que les polítiques de protecció del territori "són les millors palanques de lluita contra el canvi climàtic".

"El nou model territorial que persegueix pal·liar 20 anys d'urbanisme descontrolat del PP contribuirà al fet que a la província de València les futures actuacions tinguen en compte els estàndards de l'Estratègia Territorial Valenciana per a garantir la sostenibilitat dels nostres recursos mediambientals, adequant-se a la racionalitat i rigorositat d'un creixement econòmic verd", diuen els socialistes.

"Ja s'està actuant als ajuntaments"

Per a Caballero, l'administració local és una "important esfera pública" en la qual "ja s'està actuant". Així, destaca "el paper capdavanter i innovador de molts ajuntaments socialistes immersos en la seua pròpia transició ecològica cap a les energies renovables, tant en les dependències municipals com en l'enllumenat públic, així com en plataformes verdes de tractaments de residus, o la implantació de nous models de mobilitat i la planificació d'infraestructures intermodals per a evitar l'ús de vehicle privat als nostres pobles i ciutats".

Davant d'aquestes accions, Caballero lamenta que "la dreta i la ultradreta persistisquen a estendre el negacionisme i el relativisme quan, sense cap dubte, tots estem concernits en aquesta lluita transversal i multinivell".

"Mentre ells neguen aquestes evidències, el PSOE avança en la transició ecològica", remarca Caballero, al mateix temps que defensa que l'executiva de Pedro Sánchez "ja està actuant en conseqüència impulsant iniciatives legislatives per a fer front a l'emergència climàtica i impulsant accions per a aconseguir el 2050 l'objectiu d'aconseguir la neutralitat del carboni".

Dos projectes poc verds en 'territoris' socialistes

La realitat, però, s'imposa a les bones paraules. I, si bé Caballero fa referència en la nota als "20 anys d'urbanisme descontrolat del PP", a hores d'ara hi ha un bon exemple d'aquestes polítiques urbanístiques depredadores a la demarcació de València en un municipi governat pels socialistes. És el cas del Pla General Estructural d'Alboraia, que amenaça 264.000 metres quadrats d'horta productiva. Tal com ja va explicar Diari La Veu, el període per a presentar al·legacions va concloure a finals d'octubre sense un vertader procés de participació. Compromís, EUPV i Ciutadans van demanar un informe a la Secretaria de l'Ajuntament davant del que consideraven que era "una burla" de l'alcalde, Miguel Chavarria, després que el PSPV allargara els terminis sense afavorir que la ciutadania participara en el disseny del projecte.

Un altre projecte "preocupant" –tal com ho va definir el conseller Rubén Martínez Dalmau– quan es pensa en la sostenibilitat és el de Puerto Mediterráneo o la seua versió 2.0, Intu Mediterrani. Un projecte que, com explica la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, "trenca l'equilibri i l'estabilitat d'una comarca amb saturació de centres comercials i excés de trànsit rodat". Si bé els socialistes de diverses localitats de la contornada de Paterna s'han posicionat en contra d'aquest macrocentre comercial i d'oci, també en el PSPV es troba el seu principal defensor: Juan Antonio Sagredo, l'alcalde de la localitat.

Davant d'aquest escenari, caldrà veure en què consisteix aquesta moció que el PSPV presentarà als ajuntaments. És a dir, si es materialitzarà d'alguna manera i implicarà canvis o si serà, com ja passa amb les declaracions d'emergència climàtica, paper banyat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next