El PSPV, Compromís i Podem proposen que l'uniforme escolar no diferencie per sexes

Els grups parlamentaris consideren que les xiquetes no han de portar falda per raó del seu sexe
30 octubre 2019 18:26h
Els partits demanen que es permeta la plena llibertat individual adaptant, en cas que siga necessari, el disseny dels uniformes dels centres. / EFE

VALÈNCIA. Els grups parlamentaris de Podem, Compromís i el PSPV han presentat a les Corts una proposta per tal que el Consell adopte totes les mesures que eviten les distincions entre l'alumnat per la vestimenta escolar; "unes diferències que vulneren les seues llibertats individuals i els drets de no discriminació per raons de sexe o d'expressió i identitat de gènere", han indicat.

Amb aquesta iniciativa, "volem que es modifique el Decret 39/2008, de 4 d'abril, del Consell, sobre la convivència en els centres docents públics no universitaris per tal que eixos centres no puguen obligar a un codi de vestimenta diferenciat per sexe entre els i les alumnes, i que es permeta la plena llibertat individual adaptant, en cas que siga necessari, el disseny dels uniformes dels centres a aquests principis. És a dir, que una alumna no estiga obligada a dur falda per raó del seu sexe".

En aquest sentit, la diputada del PSPV Ana Besalduch ha explicat que "la forma de vestir de cadascú està dins de la seua llibertat individual", i consideren que "açò s'ha de tindre en compte per a adaptar la normativa vigent als temps en què estem, que és el segle XXI". En aquest segle, ha aclarit la diputada socialista, "ja no hi ha normes específiques que consideren que la falda o el pantaló li corresponen a un sexe o un altre. Cadascú ha d'utilitzar l'uniforme com més li interessa en cada moment, i mai com li imposen altres persones". Per a la diputada, s'ha de fer en l'uniforme escolar el mateix que es fa en la vida diària, això és, decidir el que es vol en cada moment".

Per a la diputada de Podem Pilar Lima, "una escola inclusiva i igualitària necessita una mesura com la que es planteja. La intenció és garantir la seguretat i la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat, independentment del seu lloc de procedència; orientació sexual; identitat i expressió de gènere; diversitat funcional, o qualsevol altra característica. S'han de suprimir els continguts que perpetuen un model discriminatori per raons socioeconòmiques".

Per últim, la diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d'Educació i Cultura, Papi Robles, ha assenyalat que "la regulació genèrica actual suposa que, als centres que preveuen l'ús d'uniformes escolars, el seu disseny específic amb peces obligatòries i diferenciades obliga en funció del gènere físic a usar un tipus de peça: falda o vestit per a les xiques, pantalons per als xics. Aquesta realitat persistent, associada a uns estereotips de gènere tradicionals, pot estar superant l’àmbit competencial dels centres docents i vulnerant el principi d’igualtat davant la llei i no discriminació per cap circumstància, com ara la diversitat sexual i de gènere i la llibertat individual".

next