PSPV i Compromís comencen a negociar el govern de la Diputació de València sense parlar, de moment, del 'qui'

El socialista Carlos Fernández Bielsa assenyala que la coalició valencianista ha de votar el candidat del PSPV abans de començar a definir l'arquitectura de la corporació
4 juliol 2019 18:49h
Toni Gaspar va rebre el suport del Comité provincial del PSPV. / EFE

VALÈNCIA. El PSPV i Compromís han iniciat les negociacions per a governar en coalició la Diputació de València, en una reunió en la qual han abordat el 'què' i el 'com', sense parlar de moment del 'qui'. Les formacions han destacat que serà un projecte de corporació "per a les persones", que prioritzarà el benestar social i les mesures contra la despoblació, i fomentarà el turisme rural i d'interior.

El secretari de Relacions Institucionals de l'Executiva Nacional, Carlos Fernández Bielsa (PSPV), ha assenyalat en declaracions a Europa Press que el PSPV i Compromís estan "d'acord en més o menys les mateixes línies estratègiques", excepte en "algun xicotet detall que es resoldrà en els pròxims dies".

Bielsa, que és un dels diputats designats per a la corporació, ha assegurat que la voluntat del PSPV és "arribar a un acord de progrés a la Diputació". "Volem continuar governant en coalició, però hem traslladat a Compromís que l'objectiu és que el 10 de juliol –dia del ple de constitució de la Diputació– voten el nostre president –Toni Gaspar va rebre el suport del Comité provincial del PSPV– i, a partir del dia 11, parlarem de govern", ha sostingut.

"Ells hauran de valorar, però demanem el vot favorable. Volem governar en coalició, però primer hauran de votar el nostre president i després parlarem de l'arquitectura institucional, de com organitzem el govern. Ara no és moment de parlar de vicepresidències", ha assenyalat, en ser preguntat per si la Vicepresidència la continuarà ostentant Compromís.

El també alcalde de Mislata ha detallat els principals eixos de "l'acord de progrés", en el qual continuaran en la mateixa línia que en la passada legislatura. Això és, potenciant l'àrea de benestar social i salut, i, quant a la pobresa energètica, atenció a domicili, inserció o emergència social, aniran unides a l'àmbit de l'educació i formació, que també serà "molt important".

Compromís vol una "correlació de forces com la del Botànic"

Per part seua, des de Compromís han assenyalat que "la ciutadania no entendria que no hi haguera al govern de la Diputació una correlació de forces com la del Botànic".

"Som conscients que les últimes eleccions municipals van redissenyar aquesta correlació de forces i que el PSOE va registrar un augment en el nombre de diputats. Estem oberts a participar en el nou govern atenent aquest nou resultat i a estudiar com redistribuir les àrees de gestió de la Diputació d'acord amb aquest", han manifestat des de la coalició.

D'aquesta manera, han manifestat que, "per corresponsabilitat amb els objectius del Botànic i per a continuar amb les polítiques progressistes ja començades en la Diputació", consideren que "seria bo signar un bon acord".

"Entenem que hem d'anar de la mà totes les institucions, ja que els principis i esperit del Botànic I i II són els mateixos que guien i han de guiar el govern de la Diputació de València. Això serà possible si hi ha un acord de les forces progressistes que ja hem format part del govern en l'anterior legislatura", ha agregat.

Per això, han manifestat que acudiran a les negociacions amb el PSPV "amb la voluntat de reeditar el pacte de govern de la passada legislatura en la Diputació de València que tan positiu ha sigut per als municipis i per a la ciutadania en general".

Així mateix, han recordat que durant aquests quatre anys han gestionat, "seguint criteris justs, amb equitat, amb transparència i en pro de l'autonomia municipal. Hem avançat en una administració més pròxima, modernitzada i des de la qual hem treballat braç a braç amb els ajuntaments i la Generalitat", han manifestat.

next