PSPV i Compromís acosten postures en les negociacions de La Nau però continuen encallats en la Vicealcaldia

Els socialistes fan una proposta d'estructura de govern i la coalició cessa els seus coordinadors d'àrea per a arribar a un acord de cara a la pròxima reunió de dilluns 
28 juny 2019 06:00h
Les comissions negociadores de Compromís i el PSPV reprendran dilluns les reunions per a avançar en un acord de govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Després de setmanes de discrepàncies, el PSPV i Compromís han mogut fitxa per a tractar d'aconseguir un acord a la ciutat de València. La hipotètica creació d'una vicealcaldia per als socialistes continua erigint-se com el principal obstacle perquè les dues formacions arriben a un enteniment. Les comissions negociadores tornaran a trobar-se dilluns, després que aquest dijous celebraren l'última de les reunions de la setmana, on es van anunciar cessions per part dels dos partits: el PSPV, amb una proposta estructural de govern, i Compromís, amb el cessament dels seus coordinadors d'àrea. Ambdues formacions, a més, insistien a oferir a l'altra una presidència permanent del Ple de l'Ajuntament per a l'altre partit.

La primera oferta provenia dels socialistes, que van anunciar la seua proposta de govern al model a imatge del Botànic i amb les competències repartides. El secretari d'organització del PSPV a la ciutat de València, Carlos Vila, explicava que en aquesta ocasió havien plantejat a Compromís un model d'organització amb una alcaldia, una vicealcaldia, deu membres de la Junta de Govern i onze àrees. Amb aquesta proposta, pretenen impulsar un model Botànic on les decisions en la junta de govern es prenguen "en equilibri" i "al 50 %" entre les dues forces.

A canvi, oferien a Compromís la presidència permanent al Ple de l'Ajuntament, en lloc de la rotativa –que varia cada dos anys entre les dues formacions–. Una oportunitat, a judici de Carlos Vila, per a donar el "protagonisme" i "visibilitat" que demanava Compromís. Vila també confirmava que la petició de la vicealcaldia segueix "damunt de la taula", junt amb el model del Botànic per a avançar en "un govern de coalició".

"Governar aquesta ciutat és l'esforç de tots els partits que conformaran govern en coalició, i, per tant, ha de ser una responsabilitat compartida, com en el Botànic", destacava el secretari d'organització del PSPV de València. Així mateix, afegien que estaven disposats a parlar de "tot" i que les converses segueixen obertes. Però també feia un incís: si bé des del PSPV "van possibilitar" la investidura de l'alcalde, ara els socialistes esperen que des de Compromís "es possibilite un acord".

Contraoferta de Compromís

Després d'això, els valencianistes llançaven la seua contraoferta i mostraven la seua "voluntat" d'avançar en l'acord amb la cessió dels coordinadors d'àrea de l'Ajuntament de València; tots, excepte els del PSPV, encarregats de Desenvolupament Econòmic Sostenible i Desenvolupament Urbà. L'anunci tenia lloc amb la intenció de "convidar" el PSPV a renunciar a la creació de la Vicealcaldia. El càrrec, puntualitzen, "no s'ha imposat en cap ciutat on hi ha acord de govern" entre les dues formacions i tampoc el preveu l'Acord del Botànic.

Amadeu Mezquida, secretari del grup municipal de Compromís, va explicar que mantenien la seua postura respecte a la Vicealcaldia. "El temor que tenim és que hi haja una voluntat darrere de crear dos governs en paral·lel dins l'ajuntament", afegeix Mezquida. Així mateix, no ha dubtat a ressaltar que prefereixen que prime l'interés general que el partidista. Segons la coalició, això suposava "anar en la direcció contrària" que des del partit pretenien: un govern basat en les coordinacions.

D'altra banda, a semblança del que havien fet prèviament els socialistes, Compromís va posar sobre la taula una presidència fixa del Ple de l'Ajuntament; en aquesta ocasió, al PSPV. La proposta també es dona amb la intenció d'arrancar, per fi, la renúncia socialista a la controvertida vicealcaldia. Una qüestió que, en principi, en les declaracions posteriors a la reunió, Amadeu Mezquida no considerava "fonamental" ni per a les negociacions ni per al futur de la ciutat".

Mezquida també destacava la renúncia al model gerencial que havien fet des de Compromís. La coalició es mostrava taxativa en la possibilitat de rotar l'Alcaldia durant 2 anys, que afirmen que "s'han referit alguns membres del PSPV en els últims dies". Per a la formació, aquesta situació no representaria els resultats electorals del passat 26 de maig.

Descans fins dilluns


A expenses que es produïsquen nous canvis, de moment, les negociacions entre ambdues formacions es reprendran el pròxim dilluns, 1 de juliol, a l'Ajuntament. Tant el PSPV com Compromís van destacar la seua voluntat de "seguir treballant en un acord de govern progressista. Des del PSPV, Carlos Vila va assenyalar la voluntat d'un "acord conjunt" entre les dues formacions, mentre que Amadeu Mezquida va explicar que estan més "optimistes" i "satisfets" del nou acord.

Les dues formacions tenen trenta dies des del ple d'investidura de l'alcalde a l'Ajuntament el passat 15 de juny. El pròxim dilluns es posaran sobre la taula el programa de govern conjunt, més enllà de les persones que ocuparan cadascun dels càrrecs. Tot i que des de les comissions negociadores sembla que ja s'ha superat en part "l'escull" de la Vicealcaldia, encara s'erigeix com una barrera omnipresent entre ambdues formacions.

next