El PSOE proposa un acord programàtic a Podem susceptible a canvis però sense govern de coalició

Els socialistes insisteixen en un executiu "monocolor" de "cooperació" on Unides Podem es puga integrar en càrrecs secundaris però no al capdavant de cap ministeri
8 juliol 2019 17:03h
La investidura de Sánchez tindrà lloc el 23 de juliol. / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS 

MADRID. L'Executiva Federal del PSOE ha aprovat aquest dilluns la proposta que farà arribar a Podem per a la configuració d'un govern de "cooperació" però no de "coalició". Es tracta, segons ha afirmat la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, d'un govern "monocolor" del PSOE on Podem podria tindre entrada a un segon nivell de l'Administració i que estaria monitoritzat per una "comissió de seguiment" que vetllaria pel compliment dels acords assolits en l'àmbit programàtic.

La d'aquest dilluns és l'última proposta dels socialistes abans de la reunió de demà entre el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. El PSOE ha acordat crear un grup per a la negociació amb Unides Podem sota la direcció de la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, i format també per la ministra d’Hisenda en funcions, Maria Jesús Montero; la secretària federal d'Ocupació, Mari Luz Martínez, i el secretari executiu d'Acció Electoral, Paco Salazar.

Segons Narbona, l'acord permetria l'entrada de membres de Podem en càrrecs secundaris de l'Administració "però no al Consell de Ministres" i hi podria incloure també el calendari d'aprovació de les iniciatives legislatives que s'activaran al llarg de la legislatura. Podem, ha dit, és "el soci preferent", però el PSOE aspira també a assolir acords transversals amb PP i Cs. Amb tot, Narbona ha insistit a demanar a PP i Cs que s'abstinguen en la investidura per a "no dependre dels independentistes".

Cinc blocs programàtics

L'Executiva ha aprovat també un document de base del discurs d'investidura i dels continguts programàtics. Es tracta, segons Narbona, d'una "síntesi" del programa electoral. "Hem intentat elegir algunes de les qüestions que considerem clau" amb els "cinc grans blocs de qüestions que el president portarà a la cambra", ha explicat.

Aquests blocs són "ocupació digna i pensions; feminisme i lluita contra la desigualtat social; emergència climàtica i transició ecològica de l'economia; avanç tecnològic i transició digital, i Espanya a Europa, Espanya al món".

Segons Narbona, el document de 38 pàgines es podria "enriquir" en els pròxims dies de negociació amb Podem per a "tindre un text més potent”, però de moment ja inclou algunes de les demandes de Podem, com ara "l'eliminació d'alguns dels aspectes més lesius de la reforma laboral" per a caminar cap a "un nou Estatut dels treballadors que done resposta a les necessitats del segle XXI i torne a donar el paper que ha de tindre a la negociació col·lectiva". També preveu el blindatge a la Constitució del sistema públic de pensions pel que fa al manteniment de la capacitat adquisitiva.

El document també dedica un capítol a la lluita contra la bretxa de gènere i la discriminació a les dones. En aquest context hi apareix també un enfortiment de les mesures del Codi Penal contra la violència masclista. El PSOE també inclou com a compromisos programàtics la reforma per a garantir una "mort digna" dins del sistema públic de salut, així com mesures contra el canvi climàtic.

Pel que fa a la qüestió territorial, es limita a defensar "l’Espanya autonòmica" en el marc d'una "Europa federal". Segons Narbona, el PSOE "no es mourà" de les apel·lacions al "diàleg" dins del marc de la Constitució. Els socialistes situen les seues propostes en matèria territorial a l'entorn de la reforma del sistema de finançament.

"Discrepàncies" amb Podem sobre Catalunya

La qüestió de Catalunya plana sobre aquesta investidura per les reserves dels socialistes respecte a la posició de Podem. El fet que el líder de Podem, Pablo Iglesias, assegurara aquest cap de setmana que la seua formació deixarà el lideratge de la qüestió catalana a mans del PSOE i no situarà "línies roges" respecte a aquesta qüestió no ha fet variar la posició dels socialistes.

Narbona ha recordat que fa poques setmanes hi va haver una "prova de discrepància" on els membres de Podem no es van situar en la posició del PSOE respecte a la suspensió dels diputats presos. "Hi ha discrepàncies i és possible que una part de la conversa de demà entre en més detalls, però hui creiem que encara hi ha una postura per part d’Unides Podem que difereix de la del PSOE en la qüestió de Catalunya".

next