El PSOE no descarta investir Sánchez amb l'abstenció dels independentistes

Els vetos creuats aboquen els socialistes a dependre del vot d'ERC, JxCAT i Bildu
12 juny 2019 17:10h
José Luis Ábalos diu que “els 350 diputats mereixen la mateixa consideració i valen exactament el mateix”. / ANDREA ZAMORANO, ACN

VALÈNCIA. El PSOE vol posar en marxa un govern "tan prompte com siga possible" i no descarta fer-ho amb Podem i amb l'abstenció de les forces independentistes (ERC, JxCAT o Bildu), que han esdevingut clau en el tauler parlamentari. Els vetos creuats dificulten que Pedro Sánchez puga ser investit en segona volta gràcies a l'abstenció d'UPN o Coalició Canària (CC), que vinculen aquest vot a les negociacions dels governs autonòmics i podrien fer dependre la investidura de l'abstenció dels independentistes.

Preguntat per aquesta possibilitat, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que "els 350 diputats mereixen la mateixa consideració i valen exactament el mateix" i que "això és el que ens aboca la realitat i els números". En tot cas ha destacat que "hi ha més voluntat de construir que de destruir" i "no hi ha alternativa a un govern de Pedro Sánchez".

El PSOE aspira a tindre el suport dels diputats de Podem, Partit Nacionalista Basc (PNB), Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) per a sumar 173 escons i acostar-se a la investidura en segona volta, on caldran més 'sí' que 'no'. Els dos diputats d'UPN i els dos de CC podrien haver estat clau per a resoldre l'equació (la suma amb la resta de grups també fa 173 escons), però el fet que UPN vincule la seua abstenció a una abstenció, al seu torn, del PSOE autonòmic que li done el govern de Navarra, i que CC negocie amb el PP el govern canari, allunyen aquesta opció. Una abstenció d'ERC, JxCAT o Bildu, per contra, bolcaria la balança a favor del 'sí'.

Ábalos ha atés els mitjans després de la ronda de contactes que ha mantingut aquest dimecres al matí amb els representants del PNB, Compromís i UPN. Aquesta vesprada es veurà amb CC i PRC i dijous amb les formacions independentistes.

Preguntat pel calendari, ha afirmat que el seu objectiu és disposar d'un govern "tan prompte com siga possible" que "comence a treballar" i que estiga "el menor temps possible en funcions".

El PNB veu un clima "constructiu" de cara a la investidura

En una nota de premsa que ha fet pública després de la reunió, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha destacat el clima "distés" i "constructiu" d'aquesta "primera presa de contacte". El PNB ha emplaçat el PSOE la seua disposició a establir converses "sense pressa i amb la major profunditat" per a assegurar "l'estabilitat institucional", però ha advertit que, de moment, "no compta amb els sis vots del PNB per a la investidura".

Els nacionalistes bascos han reclamat compromisos del PSOE per a afrontar tan prompte com siga possible "reptes ineludibles" com "la reforma del sistema de pensions i del mercat de treball" i també "la política territorial".

UPN, per la seua banda, ha insistit en la línia del que ja va plantejar el líder d'aquesta formació, Javier Esparza, la setmana passada: una abstenció per a facilitar la investidura de Sánchez a canvi d'una abstenció del PSOE que facilite un govern de Navarra Suma en aquesta autonomia. La fórmula, però, ja ha sigut descartada pel PSOE, perquè implicaria perdre els sis vots del PNB. Si no s'aconsegueix aquest acord, ha advertit UPN, el vot serà "negatiu".

Compromís veu "bona disposició" del PSOE per reformar el finançament

La reforma del finançament autonòmic serà la primera prioritat del govern de Ximo Puig i també del portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que ha assistit a la reunió amb Ábalos amb un membre de la comissió d'experts en finançament de les Corts Valencianes.

En roda de premsa després de la reunió, Baldoví ha afirmat que ha vist el PSOE "amb bona disposició" per a impulsar aquesta reforma del finançament que hauria de corregir el sistema que es va començar a aplicar el 2009 i que –segons ha dit– "sobreestima la capacitat recaptatòria" de les comunitats autònomes.

next