El PSOE i Podem negocien contrarellotge el programa i el repartiment de carteres ministerials 

Sobre la taula hi ha el nombre de ministeris que assumirà la formació morada i les persones que els encapçalaran
21 juliol 2019 18:25h
Els negociadors treballen contrarellotge en els acords programàtics i la composició de l'executiu de coalició que han de fer possible la investidura de Pedro Sánchez aquest dijous / JESÚS HELLÍN, EUROPA PRESS

MADRID. Els equips negociadors del PSOE i de Podem –encapçalats respectivament per la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, i pel secretari d'Acció Política de Podem, Pablo Echenique, i la portaveu al Congrés, Irene Montero–, treballen contrarellotge en els acords programàtics i la composició de l'executiu de coalició que han de fer possible la investidura de Pedro Sánchez aquest dijous –quan tindrà lloc la segona votació–. 

Sobre la taula hi ha el nombre de carteres que assumirà Podem –que vol que siga proporcional al nombre de vots obtinguts– i les persones que els encapçalaran, amb un ball de noms en les travesses que inclouen Irene Montero, Pablo Echenique, Rafa Mayoral, Juan López de Uralde, Julio Rodríguez i també Xavier Domènech i Alberto Garzón. 

Les carteres a repartir

Les negociacions entre els dos equips se centren en la matèria i el nombre de carteres que assumirà Podem. Fonts de les dues formacions apunten que la formació d'Iglesias no aspira a obtindre carteres considerades 'd'Estat'; això és Defensa, Exteriors, Interior o Justícia. 

Podem aspira en canvi a una macrocartera d'Afers Socials o carteres segmentades de Treball, Medi Ambient, Habitatge i Transició Ecològica. 

Pel que fa el nombre de carteres, la formació morada vol que es corresponga al pes dels seus vots, fet que li donaria dret a vora cinc carteres en un govern de quinze ministeris.

Les claus del debat d'investidura

Aquestes darreres negociacions es produeixen poques hores abans de l'inici del ple aquest dilluns al migdia. El pas enrere que Pablo Iglesias va fer divendres anunciant que renunciava a formar part del Consell de Ministres va obrir la porta a l'acord que fa possible una investidura aquest dijous. 

El ple comença aquest dilluns al migdia amb el discurs del president espanyol en funcions al matí sense límit de temps, i continua a les 16.00h amb les intervencions dels líders del PP, Ciutadans, Podem i Vox. Cada grup parlamentari disposarà d'un torn de paraula de 30 minuts i el candidat pot respondre conjuntament o un a un sense límit de temps, fet que donarà dret a un torn de rèplica dels portaveus de 10 minuts i, si hi ha una nova intervenció del president espanyol en funcions, 3 més de contrarèplica.

Previsiblement, ERC intervindrà dimarts a les 9.00h. Seguiran el PNB, Junts per Catalunya, Bildu, CC, Na+, Compromís, PRC i, finalment, tancarà el debat el Grup Socialista.

El ple s'allargarà previsiblement fins a mitja vesprada, quan es produirà la primera votació d'investidura, que serà pública i per crida de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Segons el reglament del Congrés, en aquesta primera votació el candidat ha de ser elegit per majoria absoluta. Com que no es preveu que Sánchez obtinga aquesta majoria absoluta, Batet convocarà una nova votació al cap de 48 hores; això és, dijous a la mateixa hora en què s'haja produït la primera. Serà aleshores quan Sánchez podrà ser investit si aconsegueix més 'sí' que 'no'.

En mans dels independentistes

Malgrat l'acord amb Podem, calen altres formacions. El fet que el PP i Ciutadans ja hagen anunciat el seu 'no' situa la investidura en mans de formacions nacionalistes i independentistes. 

Sánchez ja pot comptar amb el suport del PRC i de Compromís, però haurà de lligar també el 'sí' del PNB i aconseguir com a mínim l'abstenció d'ERC, que ja ha avançat que no té intenció de bloquejar la investidura, o de JxCAT, que s'inclina més pel 'no'. Bildu, per la seua banda, té un acord programàtic amb ERC que fa que ambdues formacions voten en el mateix sentit.

next