Diari La Veu del País Valencià
Els psicòlegs demanen més visibilitat del suïcidi i millor atenció primària per a facilitar la seua prevenció

VALÈNCIA. Els especialistes en psicologia clínica Miguel Perelló i Consuelo Martínez, col·legiats del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) i directors del Centre d’Aplicacions Psicològiques de València, advoquen per donar “més visibilitat” al suïcidi i demanen més especialistes en atenció primària per a facilitar la seua prevenció.

Així ho han indicat davant la celebració aquest 10 de setembre del Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi i després de les dades de l’INE del 2017 que reflecteixen que 397 persones es van suïcidar eixe any al País Valencià, segons han informat en un comunicat.

Tots dos especialistes destaquen la necessitat de parlar del suïcidi “d’una manera responsable, oferint recursos als quals poder acudir i missatges positius que donen confiança tant a la persona amb idees de suïcidi com als seus familiars”. A l’estat espanyol el suïcidi és la primera causa de mort per factors externs, un número que ha augmentat “considerablement” en els últims 15 anys.

A judici dels professionals, “donar més visibilitat al suïcidi, des de perspectives professionals i científiques, podria ajudar tant els familiars com la persona amb idees de suïcidi a entendre millor el que li passa i a saber que existeixen alternatives terapèutiques que la poden ajudar a alleujar el seu dolor i sofriment”.

No obstant això, assenyalen que és “molt important com es tracta i s’informa, ja que fer-ho de forma inadequada pot provocar conductes suïcides d’imitació, especialment quan es donen detalls sobre el mètode utilitzat”, i insisteixen que el treball psicològic és “fonamental”.

En aquesta línia, aposten per “donar més protagonisme al tractament psicològic que al farmacològic augmentant el nombre de psicòlegs en Atenció Primària”. “Parlar de la mort sempre és una cosa que sol costar-nos; si aquesta es produeix per suïcidi, sol ser doblement difícil”, assenyalen Perelló i Martínez, que posen l’accent, a més, en el fet que la persona que té idees de suïcidi “no vol morir, només vol deixar de patir, i veu en el suïcidi l’única solució”.

Així, abunden que “és fals el mite que les persones que realment volen suïcidar-se no ho diuen”. De cada deu persones que se suïciden, nou d’elles verbalitzen clarament els seus propòsits, i l’altra deixa entreveure les seues intencions d’acabar amb la seua vida. Per aquest motiu, comportaments com “començar a ordenar papers o pertinences, o que la persona es mostre sobtadament relaxada i contenta, poden ser símptoma que ja ha pres la decisió i que té un pla per a dur-la a terme”.

Més de 4.500 temptatives de suïcidi en un any

De les 397 persones que es van suïcidar l’any 2017, 288 van ser homes i 119, dones. Les dades revelen també que se suïciden tres vegades més homes que dones, però que realitzen el doble de temptatives les dones. En total, el 50% de les persones que se suïciden han tingut alguna temptativa prèvia. Concretament, al País Valencià, el Servei d’Atenció Sanitària a les Urgències i Emergències va registrar l’any 2015 més de 4.500 temptatives de suïcidi. Respecte a l’edat, les taxes de suïcidi són més elevades entre les persones majors de 55 anys.

Per a reduir aquestes dades, els psicòlegs clínics Miguel Perelló i Consuelo Martínez destaquen la necessitat d'”un enfocament multisectorial i multidisciplinari que implique les institucions a desenvolupar recursos i plans, amb pressupost per a la seua implementació, i que permeta abordar el problema des de disciplines com la psiquiatria, la psicologi i els serveis socials, entre d’altres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa