La propera temporada del Palau de la Música serà itinerant mentre duren les obres en l'edifici

L'Orquestra de València assajarà a la sala García Navarro, situada en la part baixa de l'auditori municipal
24 juliol 2019 12:10h
Els sostres de les dues sales principals de l'auditori han caigut en els últims mesos per l'acumulació d'humitats. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El Palau de la Música tancarà almenys durant un any per a fer obres després que en els últims mesos hagen caigut els sostres de les dues sales principals de l'auditori municipal. La nova temporada, que comença a l'octubre, no s'ha cancel·lat, sinó que serà itinerant de manera que els concerts se celebraran en diferents escenaris de la ciutat de València, tal com han informat aquest dimecres, 24 de juliol, la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello i el director de l'auditori, Vicent Ros.

La sala Iturbi va ser la primera que va patir el pas dels anys i, després de les pluges de finals del 2018, una part del sostre de la sala es va despendre per la humitat acumulada. Fa unes setmanes va passar el mateix amb la sala Rodrigo. La humitat acumulada pels conductes de l'aire condicionat va provocar que caiguera una part del sostre durant la matinada.

Els desperfectes van provocar que el Festival de Jazz de València canviara d'ubicació per tal de no cancel·lar la programació. En aquest sentit, també el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València es va traslladar el passat cap de setmana al Palau de les Arts.

Dimarts de la setmana passada, el director del Palau, Vicent Ros, es va reunir amb els treballadors per a informar-los que caldria tancar l'edifici per a canviar la instal·lació d'aire condicionat del complex. Les obres consistiran en el canvi de la fusta del sostre afectada per la humitat i els conductes de l'aire condicionat es col·locaran a terra per a evitar la concentració d'humitat que han provocat actualment pel fet d'estar ubicats al sostre. A més, aprofitant la intervenció, se substituiran les butaques de la sala Iturbi, els panells acústics i la plataforma elevadora de l'escenari, han indicat Tello i Ros aquest dimecres.

Tanmateix, no hi ha una data concreta per a la finalització de les obres, que tardarien com a mínim un any, de manera que el Palau estarà tancat, almenys, durant la propera temporada, encara que podrien ser alguns mesos més, segons apuntaven fonts del Palau consultades per aquest diari.

La intenció de la direcció de l'auditori no és detindre l'activitat de l'edifici per això s'ha reubicat el 60% de la programació, entre el Palau de les Arts i el Palau de Congressos. Així mateix, amb motiu de la seua bona acústica i unes instal·lacions adequades, s'està treballant perquè l'Almodí siga la seu per a allotjar part dels concerts que estaven previstos a la sala Rodrigo. D'altra banda, per als assajos no ha sigut necessari cap canvi, ja que es realitzen en l'edifici García Navarro, ubicat a la part baixa del Palau de la Música.

La compra d'abonaments i la renovació d'aquests segueixen "amb total normalitat i una vegada finalitzen les reunions actuals per a saber la ubicació dels concerts, contactarem amb els abonats per a informar-los de la reubicació i, evidentment, en cas de la cancel·lació d'algun d'ells, es retornarà els diners estimats per a eixe concert. A més, l'abonat si no està conforme pot cancel·lar-lo, encara que no descartem crear nous abonaments donades les circumstàncies", ha explicat Tello.

Això no obstant, els treballadors dels departaments d'escenari, el personal d'informació –que abans s'anomenava personal de sala–, el de relacions públiques i el de taquilles seguiran desenvolupant la seua feina però també fora del Palau de la Música durant el proper any.

D'altra banda, la també regidora de Cultura ha destacat que el Palau, "segons l'estudi realitzat per l'Ajuntament en el 2016, és el segon edifici municipal que més consum energètic té. Això està produït pel sistema de climatització actual que tira l'aire de dalt cap avall". "És per això, que s'ha decidit canviar la climatització de baix cap amunt, perquè encara que es climatitze menys espai, es garanteix que les persones tinguen la temperatura adequada. D'aquesta manera el Palau de la Música s'ajusta a la voluntat que els edificis públics de l'Ajuntament de València s'adeqüen als sistemes que permeten l'eficiència energètica", ha explicat Tello.

Actualment, el consistori està elaborant la redacció dels plecs per a traure a licitació la reforma de les sales Rodrigo i Iturbi. Això no obstant, Tello ha recordat també que durant el període comprés entre el 2016 i el 2018, l'Ajuntament de València ha invertit 1.729.323,64 d'euros en manteniment i millores del Palau de la Música, una xifra que suposa un increment d'un 87,41% respecte a l'anterior mandat, el corresponent al període 2011/15, en el qual es va destinar "només un total de 217.758,32 euros per a l'adequació d'espais i de façana", ha destacat la presidenta de l'auditori municipal.

next