Diari La Veu del País Valencià
La promoció lingüística es fa forta als municipis malgrat els problemes burocràtics i la falta de personal

VALÈNCIA. La xarxa d’Oficines de Promoció Lingüística (AVIVA) repartides al llarg del territori valencià tanca amb un balanç positiu la feina feta durant l’últim any, malgrat els reptes burocràtics que planteja actualment l’administració i la manca de personal per a abordar totes les tasques que desenvolupen els treballadors.

Aquesta setmana, s’han reunit a València diferents tècniques d’assessorament, dinamització de la llengua i promoció lingüística que treballen des de l’administració local amb les llengües oficials de l’Estat. La trobada ha servit per a posar en comú els projectes, les dinàmiques de treball i les bones pràctiques emprades per a fomentar la llengua des de l’àmbit municipal. Les jornades, organitzades per la Unitat de Normalització Lingüística de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, “han sigut molt profitoses i han fet evident que compartir les experiències i els projectes, a més d’un efecte positiu per a la promoció lingüística, demostren l’aspecte humà que hi ha associat a la llengua”, va indicar, aquest dimecres, Immaculada Cerdà, cap de la Unitat.

La posada en comú dels tècnics que treballen en diferents punts de l’Estat amb les diferents llengües oficials ha servit també per a posar damunt de la taula els diferents problemes perquè passen les oficines de promoció. “Ha vingut gent amb situacions laborals precàries, perquè duen fins a tres ajuntaments”, recordava Cerdà, però hi ha altres tècnics “que porten pobles xicotets amb una situació política envejable”. La cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València assenyalava que “cadascú té uns problemes”, per a uns serà “polític, per a altres econòmic i per a uns altres físic perquè estan en pobles aïllats. Però, és l’actitud la que ens fa afrontar-los”, apuntava.

Tanmateix, la valoració que feia Cerdà sobre la tasca que fan els tècnics en qüestions de promoció lingüística als municipis és positiva, malgrat que al País Valencià “els problemes són de gestió”, assenyalava. A la xarxa AVIVA, per exemple, “som poca gent”, alertava.

A banda de les jornades on s’han reunit professionals de la promoció lingüística de l’àmbit estatal, un total de 50 tècnics de la xarxa AVIVA –que desenvolupen la tasca a les localitats, les tres diputacions, les mancomunitats de la Safor i la Ribera Alta i la Federació de Municipis i Províncies de la Comunitat Valenciana– han participat en la reunió anual de personal lingüístic local on s’han avaluat les campanyes de promoció del valencià realitzades durant l’any 2018 i s’han projectat noves campanyes per al 2019.

“Algunes campanyes s’han quedat pel camí justament pels problemes de gestió, perquè no som prou gent i hem tingut dificultats, però la majoria de les campanyes tenen una valoració molt positiva”, ressaltava Cerdà.

La promoció del valencià als municipis es fa forta malgrat el hàndicap de la falta de personal, ja que sovint una única agència la duu una sola persona que assumeix un paper de ‘multitasca’. “Un servei no el pot portar un tècnic” perquè aquest ha de tirar endavant feines de “traducció, correcció, classes, dissenyar campanyes i portar les xarxes socials”, indicava. “Hi ha ajuntaments que de moment que tenen no poden tindre una persona sola”, però, a més, “la llei de contractes ens ho està posant molt difícil”, continuava. “Necessitem un servei més dotat en tècnics lingüístics perquè no en fabriquen prou les facultats de filologia”, afegia. De fet, assegurava que “en aquests moments està passant-nos que les administracions ens estem furtant els tècnics els uns als altres”.

Consells per a redactar millor

Malgrat que algunes campanyes de promoció lingüística no es van poder dur a terme l’any 2018 per la falta de personal, AVIVA mira el futur immediat amb optimisme.

La Unitat de Promoció Lingüística de la Diputació de València se sumarà a la campanya de l’Ajuntament de Silla (l’Horta Sud), que busca millorar la redacció. Es tracta, doncs, d’uns “Consells per a redactar millor, perquè l’objectiu és que puguem redactar de manera més clara i comprensible perquè la gent ens puga entendre millor”, explicava Cerdà. Tot i que “és una campanya interna, l’objectiu és precisament que la societat reba la documentació, avisos, cartes…, de manera clara i entenedora”, avançava la també membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa