Diari La Veu del País Valencià
El projecte ‘Viu la bici’ importa als barris de València els pàrquings de bicicletes de l’Europa nòrdica

VALÈNCIA. “València és perfecta per a anar en bicicleta. La ciutat és plana, les distàncies són curtes, té un clima molt bo; tindre una xarxa de qualitat i interconnectada provoca que, automàticament, en aquestes condicions, la gent empre la bici. Això ha passat en altres ciutats com Amsterdam o ciutats d’Alemanya des de fa 50 anys.” Així s’expressava el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en una entrevista recent per a Diari La Veu. I afegia: “Una ciutat com Copenhaguen és la quintaessència de l’impuls de la bicicleta i de la humanització de la ciutat; també París, que està fent una aposta molt valenta. La bicicleta no és una finalitat, és un dels elements de transformació de la ciutat”.

Just eixa és la filosofia del projecte ‘Viu la bici’, impulsat per la matemàtica Ana Piérola (de Salamanca, i veïna de València des de fa 7 anys) i l’informàtic Mauro Attardi (de Milà, i veí de València des de fa 5 anys). Ambdós van vindre a la ciutat amb l’objectiu d’ampliar els seus estudis universitaris; després van trobar feina i s’hi van quedar a viure. Paral·lelament al seu treball ‘oficial’ van començar a posar en marxa ‘Viu la bici’. El seu objectiu, com es pot intuir pel nom, és el de fomentar i facilitar l’ús de la bicicleta i contribuir així a reduir el trànsit motoritzat de la ciutat. Però tan necessari és tindre carrils per on circular com tindre un lloc còmode, segur i econòmic on guardar la bicicleta quan no s’utilitza. I això no és tan fàcil.

“Usem la bici diàriament, ja que València és la ciutat perfecta per a moure’s amb ella pel seu clima; perquè és pràcticament plana, i per la seua xarxa de carril bici”, exposen Piérola i Attardi. Però des del primer moment es van trobar amb un problema: on desar la bicicleta. “Sempre hem viscut de lloguer en pisos sense ascensor o amb ascensors molt xicotets, o sense espai per a les bicis de tots els inquilins”, expliquen. Així es va gestar ‘Viu la bici’ a principis d’aquest any, “un projecte personal, per a retornar alguna cosa a València”, com ho defineixen els seus creadors.

Una xarxa d’aparcaments inspirada per un viatge a Holanda

Piérola i Attardi remarquen que el seu propòsit no és el de convertir-se en emprenedors, crear un negoci i guanyar diners amb això, sinó més aviat “donar sentit” als seus estudis i coneixements per a poder-los aplicar i posar-los a la disposició d’un projecte en què creuen.

A partir d’un viatge a Holanda durant l’any passat, a aquesta parella de ‘no-emprenedors’ els va sorgir la idea de crear una xarxa d’aparcaments per a bicicletes a València. “No és res nou, aquests pàrquings ja existeixen als països del nord d’Europa i en diverses ciutats espanyoles; de fet, a València existeixen dues botigues de lloguer de bicicletes que presten aquest servei”, aclareixen.

Però cal fer un pas més: que hi haja espais com aquests a tots els barris de la ciutat. Per a poder obrir el primer punt i donar a conéixer el projecte més enllà del seu cercle, Piérola i Attardi van encetar una campanya de micromecenatge en LaTeuaTerra –una plataforma valenciana destinada a projectes mediambientals, ecològics i sostenibles que ha donat caliu a iniciatives com Esquellana, el formatge “que salva el planeta” i un restaurant amb ‘cuina circular’–. La campanya va començar el 25 d’abril i es va tancar el 3 de juny, coincidint amb el Dia Mundial de la Bicicleta. No només van aconseguir el pressupost inicial de 3.700 euros, sinó que van arribar fins als 4.322.

En acabar la campanya, els seus promotors es van dedicar a entregar totes les recompenses als mecenes, com ara samarretes, bosses de tela, làmines, sessions de fotos individuals o de grup amb bicicleta… Una altra mena de recompenses eren abonaments d’1 mes, de 3 mesos o de 6 mesos a l’aparcament. Aquesta xarxa de pàrquings col·lectius per a bicicletes funcionarà mitjançant una pàgina web on l’usuari podrà adquirir el seu abonament; aleshores se li donarà un codi que li permetrà obrir la porta a qualsevol hora del dia. Però encara calia trobar els locals que farien que ‘Viu la bici’ passara de ser un projecte a una realitat.

Si bé en un primer moment pensaven en el Carme i el Botànic, finalment serà Patraix el barri on s’ubicarà el primer aparcabicis, en un local que ja està en obres. “Hem triat Patraix perquè és un barri viu i que cada vegada atrau més gent”, expliquen. El Botànic va ser descartat per a “distribuir el servei”, ja que a prop, al barri del Carme, hi ha una empresa que ofereix aquesta possibilitat. A més, el Mercat Central també ofereix l’opció d’aparcar bicicletes de manera gratuïta.

D’aleshores a ara, els promotors de ‘Viu la bici’ també han definit el funcionament i els valors de la seua iniciativa. Actualment tenen una pàgina web on donen informació sobre el projecte i expliquen els seus avanços; aquesta serà, després, la plataforma digital del servei d’aparcament. A més, han obert un blog en el qual publiquen articles sobre el món del ciclisme urbà i sobre medi ambient. També utilitzen les xarxes socials per a mantindre al corrent de tot mecenes i gent interessada. “Hem partit dels nostres propis coneixements i esforç per a alçar el projecte”, confessen. D’una banda, Attardi ha creat la pàgina web; gestiona les xarxes socials, i s’ha encarregat de la cerca i posada en marxa del local. Per la seua banda, Piérola ha generat continguts gràfics, audiovisuals i de text per a la web, la campanya i les xarxes socials. “Junts hem desenvolupat la idea i anem donant forma al projecte”, resolen.

Comparteix

Icona de pantalla completa