Diari La Veu del País Valencià
Tasta’l d’ací busca mecenes perquè la pericana, l’arnadí o l’olla de la Plana no caiguen en l’oblit 

VALÈNCIA. El projecte Tasta’l d’ací va nàixer l’any 2012 a recer d’AU Agenda Urbana de València amb l’objectiu de fer ressò i de crear xarxa entre les iniciatives valencianes que aposten per revalorar el producte valencià en diferents camps: l’agricultura, l’elaboració culinària tradicional, la indústria alimentària local i els col·lectius en defensa d’un món més sostenible.

Ara han llançat una campanya de micromecenatge per a anar més enllà i crear una plataforma “perquè puguem fer conéixer què mengem i com mengem els valencians de nord a sud i d’est a oest”. En definitiva, fer xarxa per a posar damunt la taula la cuina valenciana, les seues elaboracions i els seus productes més genuïns, recòndits i originals: “La pericana, l’arnadí, el coc de poma de l’agredolç, l’olla de la Plana i milanta plats més són receptes valencianes autèntiques que a penes coneixen tots els valencians”.

Després de més d’una setantena de col·laboracions en AU Agenda Urbana, com ara un recorregut per la ciutat de València per a salvar la casca de Reis de l’oblit, el projecte troba necessari posar en marxa una plataforma web accessible i que s’adapte a tota mena de dispositius on poder donar valor i reconeixement “a la saviesa de la cuina valenciana de tots els temps, a les seues varietats locals, als restauradors i restauradores que les porten a taula, a la memòria gastronòmica dels majors valencians i als productors que lluiten per fer un producte de quilòmetre zero conscienciat i sostenible utilitzant la matèria primera valenciana”. Per això, es preveu comptar amb la col·laboració de plataformes anàlogues com ara Llavors d’ací i Artxiviu per a fer xarxa i recuperar “tot l’espectre del nostre patrimoni culinari”.

En resum, Tasta’l d’ací vol “posar la cuina valenciana al mateix nivell de qualsevol altra cultura gastronòmica europea fugint de tòpics i de complexos”, unint-la amb la cultura i la riquesa lingüística valenciana. L’objectiu és poder crear un mapa de la cultura culinària valenciana en sentit general que ajudaria l’usuari a conéixer-la i a poder promocionar-la aprofitant la interconnexió de dades entre productors; productes i varietats locals; plats populars o oblidats, i els restauradors que els posen damunt la seua taula.

La campanya de micromecenatge està oberta en la plataforma LaTeuaTerra. Les recompenses –pensades en clau valenciana, de quilòmetre zero i sostenible– conviden a conéixer, mitjançant unes il·lustracions de la valenciana Marta Antelo, mitja dotzena de plats comarcals valencians molt populars en el seu lloc d’origen, però bastant desconeguts per a la resta de valencians. També es podran conéixer i sembrar algunes de les varietats tradicionals valencianes vegetals. A més, s’ofereix un seguit d’experiències gastronòmiques per a saber més de la cultura culinària tradicional valenciana, com ara un taller de coques i pans tradicionals valencians amb el guardonat forner valencià Jesús Machí; de cuina de barca, amb el viler Jaume Pinet, o un tast d’oli de les oliveres mil·lenàries del Maestrat amb Olis Cuquello i la iniciativa Sentit.

“Volem parar una ‘taula web’ accessible perquè des de qualsevol racó de les comarques valencianes puguem fer(-nos) conéixer com mengem els valencians i les valencianes, i puguem compartir i fer xarxa per a fer de la gastronomia una senya d’identitat forta i autoreconeguda que ens unisca de nord a sud. Ens dones una maneta?”, conclou la presentació de la campanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa