El programa 'Punt docs' repassa aquest divendres els 40 anys del transvasament Tajo-Segura

El reportatge comença a l'embassament de Bolarque i, al mateix temps que fa el recorregut per les aigües, recorda la història d'aquesta obra hidràulica gegantina inaugurada al 1979
14 agost 2019 17:44h
L'arribada de l'aigua a les comarques del sud valencianes va representar un canvi en l'economia, ja que va permetre a molts agricultors regar amb aigua de bona qualitat uns camps que eren erms. / ROMANOSKY

VALÈNCIA. Punt docs, el programa de reportatges de la televisió d'À Punt, s'acosta aquest divendres a la nit, a partir de les 21.15h, a la realitat del transvasament Tajo-Segura. Segons descriu la cadena en un comunicat, el programa repassa els quaranta anys del transvasament alhora que analitza quina n'és la vigència i fins a quan serà viable.

El reportatge 'Tot per l'aigua' comença a l'embassament de Bolarque i, al mateix temps que fa el recorregut per les aigües, repassa la història d'aquesta obra hidràulica gegantina inaugurada al 1979, ara fa 40 anys.

L'aigua recorre 292 quilòmetres per a alimentar la conca del Segura. L'arribada de l'aigua a les comarques del sud valencianes va representar un canvi en l'economia, ja que va permetre a molts agricultors regar amb aigua de bona qualitat uns camps que eren erms. 

El reportatge també analitza quin és "el preu a pagar" per això. S'escoltaran diversos punts de vista. D'una banda, els que defensen un transvasament permanent. De l'altra, els que diuen que això mai pot ser la solució definitiva a la sequera. Es parla també del canvi en el règim de les pluges que s'ha experimentat en els últims anys i en les demandes permanents de Castella-la Manxa de baixar el cabal de la conca cedent.

En el reportatge intervenen Antonio Rico, catedràtic de Geografia Regional i director de l'Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d'Alacant; Antonio Gil Olcina, catedràtic emèrit de Geografia i rector honorífic de la Universitat d'Alacant; Francisco Pérez Torrecilla, president de l'Associació de Municipis Riberencs del Tajo; Jorge Olcina, professor de Geografia de la Universitat d’Alacant; Alejandro Cano, president de la Plataforma en Defensa del Tajo; Maria Eugenia Somalo, d'Ecologistes en Acció, i José Antonio Andújar, president de Regs de Llevant i president de la Federació Valenciana de Regants, entre altres persones relacionades amb la gestió de l'aigua.

L'emissió d'aquest reportatge de Punt docs s'emmarca dins dels moviments polítics de totes les parts implicades. En els últims dies, el secretari d'Estat de Medi Ambient en funcions ja ha anunciat que revisarà la quantitat d'aigua del transvasament. Això ha fet que el president de la Diputació d'Alacant i el de la Regió de Múrcia hagen fet un front comú per a continuar reclamant més aigua.

next