Els productors de cítrics deixen en l'arbre 500.000 tones de fruita per la caiguda dels preus

La Unió de Llauradors denuncia que els agricultors han deixat de guanyar 279 milions d'euros respecte a l'any passat
16 juliol 2019 06:00h
Vora 700.000 tones collides s'han quedat sense comercialitzar. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. La campanya citrícola 2018-2019 arriba a la fi. La temporada de collita dels cítrics ha sigut una de les pitjors que es recorda, segons han denunciat en nombroses ocasions les associacions agràries. La saturació del mercat, els calibres menuts i la caiguda dels preus han sigut els responsables d'una campanya "ruïnosa" que ha tret els agricultors moltes vegades al carrer.

Segons les dades de la Unió de Llauradors, més de 500.000 tones de cítrics s'han quedat en l'arbre perquè collir-les no era rendible per als productors. Aquesta xifra és lleugerament superior a la donada per la Conselleria d'Agricultura a principis del mes de juny, que va xifrar en 450.000 les tones que s'han quedat per collir.

A aquesta xifra se sumen les 700.000 tones collides que s'han quedat sense comercialitzar sobre una producció de poc més de 4 milions. Tot això ha provocat que, segons les dades que disposa la Unió, els productors de cítrics hagen guanyat 279 milions d'euros menys que l'any passat.

Segons aquestes dades els preus percebuts pels productors han sigut de mitjana un 26% inferiors als de la campanya 2017-2018 –en mandarines un 30% i en taronges un 39% més baixos–. Tots els grups de cítrics han experimentat un descens de les cotitzacions en origen.

Saturació de mercat i preus "ruïnosos"

Segons explica el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, la pressió que els productes d'altres països exercien als mercats és la causa principal per la qual s'han quedat vora 500.000 tones sense collir. L'arribada de cítrics de països tercers com Sud-àfrica i Egipte, que comencen a produir abans, i que se solapa amb la producció valenciana, van reduir el consum de producte valencià. Fet al qual se suma que el fred va tardar a arribar a Europa el passat hivern i va retardar la demanda.

D'altra banda, tal com confirma la Conselleria d'Agricultura, els calibres de la fruita ha sigut baixos. En aquest sentit, la Unió explica que les fruites de grandàries reduïdes no s'ha comercialitzat. Des de l'associació agrària expliquen que la falta de pluges i les elevades temperatures de l'estiu van provocar un calibre xicotet de la fruita i un retard de dues setmanes en l'entrada de la collita de les varietats més primerenques, que va ocasionar que se solaparen amb les de la segona campanya. 

Encara que l'excusa dels baixos preus eren els calibres xicotets, la veritat és que la fruita xicoteta es quedava en l'arbre i la de major calibre es portava als magatzems, però sense augmentar el preu", lamenten. A mesura que va avançar la campanya, els preus van caure fins a ser "ruïnosos" –afig Peris–, circumstància que va comportar que diversos productors decidiren no collir la fruita.

Propostes i mesures

La Unió denuncia que les mesures portades a terme per part de les administracions per a resoldre aquesta crisi "han sigut escasses, poc efectives i amb pressupostos ridículs". Al seu parer, el govern espanyol "només ha concedit avals que suposen major endeutament".

També asseguren que el procediment de retirada de fruita va arribar "tard i malament" i no va complir les perspectives previstes "perquè només es va retirar del mercat finalment el 57% de la fruita prevista inicialment (28.000 tones sobre 50.000)", apunten. "La Generalitat ha anunciat ajudes de mínims per als productors, però ja a mitjan mes de juliol es desconeix quan es faran realitat aquestes", lamenten.

next