Diari La Veu del País Valencià
El primer festival de sèries de València busca respostes sobre el present i el futur en ficcions com ‘Joc de Trons’ i ‘Black Mirror’

VALÈNCIA. LABdeseries, el primer festival de sèries de València, comença com un “episodi pilot” a la ciutat amb què es vol aprofundir sobre les sèries i els seus continguts; reflexionar sobre grans títols, com ara Joc de Trons, i plantejar debats serièfils, com ara allò que és políticament correcte i l’auge dels antiherois en els films.

El certamen, que tindrà lloc de l’11 al 14 d’abril a la Filmoteca de València i al Palau de l’Exposició, ha sigut presentat aquest dimarts pels seus promotors: el gestor cultural David Brieva; la professora i historiadora Áurie Ortiz, i el periodista i crític de televisió Mikel Labastida. També ha participat el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), José Luis Moreno.

Els organitzadors del festival han ressaltat que analitzar i pensar les sèries és una cosa “molt necessària”, ja que implica relacionar aquestes produccions amb el món real. El laboratori es presenta com un spin-off de Laboratori d’Investigació de Sèries, un podcast que van posar en marxa els tres impulsors del festival.

L’esdeveniment servirà, d’una banda, per a retre tribut a grans títols, ja que, com ha destacat Labastida, actualment es viu la “tercera edat d’or de les sèries, entre les quals destaquen produccions com Joc de Trons i Black Mirror.

En aquest sentit, el 12 d’abril a les 11.00 hores, els assistents podran veure en pantalla gran l’episodi de Black Mirror San Junipero i, una hora després, començarà una taula de debat per a trobar respostes a la pregunta ‘Serà el futur com Black Mirror?’, en la qual l’escriptora Belén Gopegui, l’especialista en seguretat Marta Peirano i el periodista i divulgador científic Antonio Martínez Ron analitzen si l’avenir serà tan terrible com prediu aquesta ficció.

Així mateix, el 13 d’abril a les 17.00 hores, el politòleg Pablo Simón i la historiadora Ester Alba reflexionen sobre si serveix Joc de Trons per a explicar la realitat. En aquest sentit, sociòlegs, politòlegs i historiadors utilitzen la ficció per a interpretar la realitat actual. D’altra banda, el 14 a les 20.15 hores, el periodista i crític de cinema Enric Albero parlarà de la revolució que va suposar per a la ficció televisiva l’arribada d’Els Soprano.

Principals debats serièfils

D’altra banda, en el LAB sondejaran els principals debats serièfils, com ara l’humor, la política i la fascinació pels antiherois en taules que sempre plantejaran interrogants per a intentar que els participants aporten les seues idees.

D’aquesta forma, el guionista i director Borja Cobeaga, el director David Trueba i l’historietista Darío Adanti es pregunten si ‘Es poden riure de tot les sèries?’ per a veure el pes d’allò políticament correcte en l’audiovisual.

En la mateixa línia, el criminòleg i escriptor Vicente Garrido, la crítica cultural Montserrat Hormigos i la gestora cultural María Bastarós debaten sobre la singular fascinació per figures de poder que són psicòpates o criminals en les sèries en ‘Per què ens fascina el mal?’.

El laboratori també es pregunta si ‘Estan ben representats els joves en les sèries?’, per la qual cosa asseuran als responsables de títols com ara Elite –el guionista Darío Madrona–, Skam –la directora Begoña Álvarez– i Compañeros –el guionista Manuel Ríos San Martín– enfront d’un grup d’adolescents per a qüestionar el retrat de la joventut.

A més, LABdeseries reunirà dos experts en sàtira política, com són el guionista de The Thick of it Roger Drew i el creador de Vota Juan Diego San José, que parlaran de l’humor i les comèdies que ironitzen entorn dels secrets de l’estat i el poder.

Estrena d’Urban myths

Les projeccions s’inauguraran l’11 d’abril amb els dos primers capítols de Justo antes de Cristo, la nova sèrie de Movistar+ escrita per Juan Maidagán i Pepón Montero; continuaran el 12 d’abril amb la projecció del primer capítol de The Thick of it i Vota Juan, i es clausuraran amb l’estrena de la comèdia britànica Urban Myths.

LABdeseries transcendeix les idees d’un festival convencional, ja que no hi ha una competició entre títols, sinó que convida la societat a reflexionar sobre les imatges que consumeixen i pretén posar en valor la ficció seriada.

Maduresa i diversitat de les sèries

La historiadora Áurea Ortiz ha destacat que, en l’actualitat, les sèries han aconseguit una maduresa i diversitat que “abans era impensable”, a més que ressalten per la seua “temàtica, estètica i risc”, que contrasta amb les ficcions “convencionals” d’abans.

Per la seua part, Brieva ha sostingut que, hui dia, les sèries són “les que millor parlen del món”, com mostren les taules redones sobre Joc de Trons i Black Mirror: “Les sèries endevinen la tecla per a explicar la realitat del nostre temps”, ha assegurat.

Preguntats per la no presència de sèries valencianes en el festival, Labastida ha explicat que les noves sèries de la televisió pública À Punt “necessiten recorregut” i han preferit esperar al final per a “veure què suposen i si estan en les converses”, però creu que la corporació farà ficcions “excel·lents, bones, normals i dolentes”, al mateix temps que ha afegit: “Les coses cauen pel seu propi pes, però no ens agrada forçar-les”.

Comparteix

Icona de pantalla completa