La presència valenciana als Goya: l'actriu Carmen Arrufat, dues cintes d'animació i col·laboradors d'Amenábar i Almodóvar 

'Mientras dure la guerra', 'Dolor y gloria' i 'La trinchera infinita' lideren les nominacions
2 desembre 2019 14:10h
'Mientras dure la guerra' lidera les nominacions de la 34a edició dels premis, amb un total de 17. / ENRIQUE PALOMARES, EP

VALÈNCIA (EP, ACN). La jove actriu Carmen Arrufat, pel seu paper en La innocència; les cintes d'animació Buñuel en el laberinto de las tortugas i Madrid 2120 i professionals en la producció i apartats tècnics de pel·lícules com Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, i Dolor y gloria, de Pedro Almodóvar, representen la presència valenciana als Premis Goya 2020.

Els finalistes s'han donat a conéixer aquest dilluns. Dues de les pel·lícules favorites per a convertir-se en les triomfadores de la gran nit del cinema espanyol tenen participació valenciana. En el cas de Mientras dure la guerra, que lidera les nominacions de la 34a edició dels premis, amb un total de 17, el seu productor és el castellonenc Fernando Bovaira.

La següent en nombre de nominacions és Dolor y gloria, amb 16 candidatures. Aquest film d'Almodóvar té una important vinculació amb el País Valencià, ja que bona part es va gravar a Paterna. De fet, l'Ajuntament d'aquesta localitat ha desenvolupat la primera ruta guiada per les coves que van servir d'escenari a la pel·lícula del director manxec, unes vivendes construïdes i habitades per les famílies paterneres des del segle XIX. A més, lluitaran per un guardó dos professionals d'aquest equip. Es tracta d'Ana Lozano, nominada en la categoria de Maquillatge i Perruqueria, i de Toni Novella, en la de Millor Direcció de Producció.

Una altra obra amb segell valencià és Buñuel en el laberinto de las tortugas, produïda entre altres companyies per la valenciana Hampa Studio, que opta a quatre Premis Goya: Millor Pel·lícula d'Animació, Direcció Novel, Música Original i Guió Adaptat. També apareixen en el llistat final de nominats Madrid 2120, codirigida per Paco Sáez i que intentarà emportar-se el Goya a Millor Curtmetratge d'Animació.

L'actriu Carmen Arrufat, de 16 anys, ha sigut destacada en la categoria de Millor Actriu Revelació. La pel·lícula de la també valenciana Lucia Alemany, La innocència, ha obtingut també una nominació per la cançó Allí en la arena, de Toni M. Mir.

Les grans favorites de la nit

L'actriu Elena Anaya i l'actor Miguel Herrán han sigut els encarregats d'anunciar el nom dels aspirants a l'edició del 2020 dels premis més importants del cinema espanyol, en un acte en què han estat acompanyats pel president de l'Acadèmia del Cinema, Mariano Barroso, i la notària Eva Sanz. L'entrega dels guardons tindrà lloc en una gala que se celebrarà el 25 de gener a Màlaga, i que comptarà de nou amb Andreu Buenafuente i Sílvia Abril com a mestres de cerimònies. 

El drama bèl·lic Mientras dure la guerra ha obtingut 17 nominacions; la cinta Dolor y gloria, candidata espanyola als Oscars, n'ha obtingut 16, i La trinchera infinita d'Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, el drama sobre un talp que es va amagar durant 33 anys del franquisme, un total de 15. 

Intemperie, de Benito Zambrano, aspira a cinc guardons, mentre que Buñuel en el laberinto de las tortugas, de Salvador Simó; Ventajas de viajar en tren, d'Aritz Moreno, i Lo que arde, d'Oliver Laxe, aconsegueixen quatre nominacions cadascuna. La coproducció catalana El hoyo, cinta triomfadora al Festival de Sitges, aspira a tres guardons. L'òpera prima de Lucía Alemany La innocència i La hija de un ladrón, de Belén Funes, competiran en dos guardons cadascuna. Madre, de Rodrigo Sorogoyen; Adiós, de Paco Cabezas, i Quien a hierro mata, de Paco Plaza, estan nominades en tres categories.

146 llargmetratges a competició

Per a competir en les 28 categories, s'hi ha presentat 146 llargmetratges, dels quals 88 són de ficció, 55 documentals i 3 llargmetratges de ficció. L'únic premi que ja és segur de la nit és el Goya d'Honor, que distingirà l'actriu i cantant Pepa Flores. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next