Diari La Veu del País Valencià
Prèmium, gran reserva i ecològic: així serà el cava marca Requena

VALÈNCIA. Durant les últimes setmanes el món del cava ha patit una gran transformació. Primer, el Ministeri d’Agricultura va atorgar la potestat de decidir si s’amplien o no, i on, les hectàrees de producció a la Denominació d’Origen (DO) Cava, i temps després, el Consell Regulador ha decidit dividir en zones la DO perquè en les etiquetes puga constar la procedència de les botelles i del seu contingut.

Aquesta decisió suposarà que Requena “pràcticament” tinga una DO pròpia, assenyala a Diari La Veu el president de l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena, Emilio Expósito, que explica que algunes veus sí que han plantejat alguna vegada tindre una DO pròpia tot i que no s’ha proposat mai “de manera seriosa” perquè, de moment, sota el paraigua de l’actual DO Cava, es desenvolupen bé.

Actualment a l’estat espanyol s’elabora cava a Requena, Catalunya, Almendralejo (Extremadura), a alguns municipis de La Rioja i a un parell de localitats d’Aragó. La decisió del Consell Regulador suposarà que una de les zones que es diferenciaran serà per a Requena, apunta Expósito, que remarca que aquesta decisió encara no està aprovada i que, per tant, no està clar encara com es conformaran la resta de zones.

Caves d’alta gamma a Requena

Segons explica Expósito, amb aquesta divisió de la DO, Requena podrà etiquetar com a propis caves que complisquen unes certes característiques que el convertiran en una beguda d’alta gamma. La primera de les condicions que haurà de complir és ser 100% de Requena. És a dir, tant el vi base com l’embotellament s’haurà de fer al municipi, tot i que la DO permet utilitzar matèria primera d’altres dels seus punts per a fer cava.

A més, aquells que porten el distintiu de l’origen valencià hauran de ser ecològics, reserva o gran reserva, amb 18 mesos d’envelliment com a mínim. Les vinyes que produïsquen el raïm també hauran de complir certes característiques, com tindre almenys 30 mesos. Des del punt de vista d’Expósito, aquestes qualitats faran augmentar el valor afegit del producte i situaran els caves de Requena al nivell més alt.

Tot i això, els productors podran continuar fent el cava “de sempre” sota el paraigua de la DO, però aquest no podrà portar el distintiu d’origen del municipi. Segons el president dels elaboradors de cava, aquestes condicions semblen bones a priori i ajudaran Requena a guanyar la visibilitat i a augmentar el prestigi de la seua beguda.

“Molta confusió”

Les novetats en la regulació de la DO han suscitat “molta confusió” entre els productors, assenyala Expóstio, tot i que ell considera que especialment la zonificació de la DO “és bona per a tots” i augmentarà els controls, les qualitats i els preus “si no, al final es ven barat i es desprestigia el producte”.

De fet, dins de la secor del cava de Requena existeix el sentiment que estan infrarepresentats en el Consell Regulador de la DO i de vegades dubten que l’organisme vetle correctament pels seus interessos. Davant els dubtes i les inquietuds dels productors valencianes, s’ha organitzat per a aquest dilluns a Requena una reunió del sector del cava per a clarificar què suposarà la zonificació de la DO i perquè els productors valencians se senten representats.

En la trobada participaran els representants dels elaboradors valencians, així com el secretari autonòmic d’agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i, per primera vegada en una reunió d’aquestes característiques, hi assistirà el president del Consell Regulador de la DO, Javier Pagés.

Comparteix

Icona de pantalla completa