Els premis Jaume I signaran un manifest en defensa del Medi Ambient en la seua 31a edició

Un jurat de 79 persones, amb 19 premis Nobel, triarà la setmana que ve els guardonats entre les 218 candidatures presentades
28 maig 2019 13:55h
La setmana que ve s'anunciarà la decisió dels jurats en cada categoria dels Premis Jaume I. EFE

VALÈNCIA. El medi ambient serà el tema central del manifest que es farà públic durant la 31a edició dels Premis Rei Jaume I. El professor Santiago Grisolía, president fundador de la Fundació Premis Rei Jaume I, i Javier Quesada, president executiu, han presentat aquest dimarts en roda de premsa els actes que se celebraran els pròxims dies 3 i 4 de juny, on està previst anunciar la decisió dels jurats. Vora 80 persones, entre elles 19 premis Nobel, triaran els guardonats entre les 218 candidatures presentades. 

Quesada ha explicat que enguany s'ha triat el tema mediambiental perquè està "en el centre de la inquietud on es mou no solament el sector públic i privat, sinó el benestar de les persones". "És un focus rellevant i d'actualitat", ha precisat Quesada, qui ha agregat que també els permet anticipar-se a la pròxima Cimera del Clima convocada per les Nacions Unides, que se celebrarà al setembre a Nova York.

218 candidatures, 44 dones

El jurat comptarà amb 19 premis Nobel, dos d'ells nous, per a triar els guanyadors de les sis categories, a les quals s'han presentat un total de 218 candidatures, amb un 20% de dones. Sobre aquest tema, Quesada ha comentat que la presència de dones enguany és "pitjor", però que la fundació "no pot intervindre més enllà d'animar entitats i institucions a presentar més candidates". A més, ha posat en relleu que el món de la ciència continua estant "molt tancat" a la dona.

El jurat d'aquesta edició estarà constituït per 79 persones expertes en diferents camps. A més, el premi Nobel en Química 2013, Michael Levitt, i el premi Nobel de Física 2017, Barry Barish, entren a formar part del jurat per primera vegada. Pel que fa a les dones, representen el 31% dels jurats. 

Després de la lectura del manifest, es donaran a conéixer els guanyadors en les sis modalitats: Recerca Bàsica, Economia, Investigació Mèdica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedoria. Quesada ha descartat ampliar el nombre de modalitats fins que s'assegure que el nou premi va dotat d'un finançament garantit. Sobre aquest tema, ha ressaltat que la Generalitat ja s'ha posat al corrent amb els pagaments a la fundació.

Un pacte per la ciència

Així mateix, Quesada ha insistit a reclamar al nou president del govern estatal que impulse un Pacte per la Ciència, com ja van demanar en les eleccions mitjançant un vídeo, per a blindar les inversions més enllà d'una legislatura.

També ha considerat positiu que es cree una conselleria a semblança del Ministeri de Ciència per a donar "visibilitat" i una major "visió de conjunt" d'aquest problema, si bé ha apuntat que també es pot resoldre amb altres fórmules com que l'àrea de Ciència depenga directament de Presidència.

next