El PPCV presenta una proposició de llei per a flexibilitzar la normativa mèdica dels bous al carrer

La llei actual preveu una moratòria fins a l'1 de gener del 2020 perquè les penyes taurines s'adapten a la normativa que obliga a tindre dos metges en cada festeig
1 juliol 2019 12:05h
Des del PPCV apel·len a "la importància i rellevància social i cultural dels festeigs taurins tradicionals". / AJUNTAMENT VILAFAMÉS

VALÈNCIA. El PPCV ha presentat una proposició de llei a les Corts per a eliminar l'obligatorietat de tindre un segon metge en els festeigs taurins, una norma a la qual s'havia aplicat una moratòria per a la seua aplicació fins a l'1 de gener del 2020. Ara, veient que el termini perquè els ajuntaments es puguen adaptar a la normativa s'acaba, els populars han presentat aquesta iniciativa per tal d'eliminar la disposició que obliga els organitzadors dels bous al carrer a tindre un segon sanitari i, d'aquesta manera, "protegir la festa". 

"L'aplicació d'aquesta normativa fa perillar la festa", ha explicat el diputat del PPCV Luís Martínez, natural d'Almassora (la Plana Alta). Els arguments que el partit ha exposat en la seua proposició són que la norma resulta "impossible de complir donats els terminis existents", així com "l'ingent nombre de festeigs de bous al carrer i el reduït número de personal metge qualificat exigit" per a la tasca. 

D'aquesta manera, des del PPCV apel·len a "la importància i rellevància social i cultural dels festeigs taurins tradicionals", que fa "necessària la seua deguda protecció i el suport a aquests festeigs", i consideren que "les exigències introduïdes –sobre l'obligatorietat del segon metge– poden acabar dificultant en la pràctica la celebració". 

Martínez ha explicat que, abans de presentar aquesta iniciativa de llei, han contactat amb diversos representants d'associacions i organitzadors de bous al carrer, sobretot de Castelló, que han mostrat el seu suport a la derogació de l'anterior norma. Preguntat per la premsa sobre si també han tingut reunions amb col·lectius de professionals mèdics per a conéixer la seua opinió sobre la conveniència de treballar amb només un metge, Martínez ha admés que no n'han realitzat cap, però que entenen que la seua proposta "és suficient per a preservar la seguretat" durant la festa. 

No és la primera vegada que el PPCV demostra el seu rebuig a aquesta normativa, tot i que, en el passat, el seu grup parlamentari es va mostrar favorable als dos metges. Ara, aquesta proposició de llei haurà de ser votada a les Corts, i els populars esperen que s'acaben adherint "els altres grups que han manifestat el seu suport" a l'eliminació de la normativa en altres ocasions.

El PSPV critica que es "polititze" la festa

El portaveu socialista en les Corts i subsecretari del PSPV, Manolo Mata, ha criticat que el PP demane eliminar l'exigència del segon metge i ha recordat que els socialistes ja van donar suport a aquesta proposta. "El PP no ajuda gens i polititza una festa que no és de la seua propietat, sinó de tots els valencians i valencianes", ha asseverat.

Mata ha destacat que el mes de febrer passat va tirar endavant una proposició de llei que va comptar amb el suport del PSPV per a "erradicar definitivament" el segon metge en els 'bous al carrer', com estava recollit en la llei d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics.

Després de l'aprovació d'aquesta normativa, ha explicat que es va establir una moratòria de dos anys sobre l'obligatorietat del segon metge, que finalitza al desembre d'enguany. "El desconcert del PP arriba a tal extrem que s'obstina a ajudar sectors que no ho necessiten mentre deixa desemparats molts altres", ha criticat, tot buscant posar en valor el "bon moment" que travessa aquesta festa en el País Valencià.

El síndic del PSPV ha insistit així que es tracta d'uns festeigs que "no pertanyen ni al PP ni a cap partit polític, sinó que es tracta d'una festa de gran arrelament popular que és de tots els valencians i valencianes".

Sota aquest prisma, ha llançat un missatge de tranquil·litat tant als ajuntaments com a les penyes i els festers, al mateix temps que ha lamentat que "el PP vulga rebentar i polititzar un tema sobre el qual en els últims anys hi ha hagut un ampli consens". "Amb aquesta actitud, és evident que el PP cada vegada es quedarà més aïllat", ha asseverat.

next