Diari La Veu del País Valencià
El PPCV anuncia diverses iniciatives i peticions d’informació contra la inquisició lingüística del Consell

VALÈNCIA. L’educació segueix en el punt de mira del Partit Popular. Aquest dimarts, Beatriz Gascó ha oferit una roda de premsa a les Corts per a presentar diverses PNL, així com peticions d’informació, sobre aquesta àrea. A parer de la portaveu d’Educació del grup popular a les Corts, “el Consell de Puig i Oltra estan catalanitzant el sistema educatiu valencià”. A més, considera que estan imposant “un model educatiu únic i una llengua, el valencià,” i que ho fan mitjançant “trampes i perills”.

Amb l’objectiu de ‘desmuntar’ la “manipulació” i el “sectarisme” que amaga “la llei de l’estafa lingüística” –tal com ella l’ha definida perquè “res és el que pareix; cada rengló amaga alguna cosa”– Gascó ha parlat de set punts fonamentals.

El primer seria la reducció del castellà al 25%, per a “intentar equiparar la realitat sociolingüística catalana a la valenciana”. El segon, la imposició d’un model únic i la desaparició de les línies en castellà “de colp”. “Es tracta tot l’alumnat de manera homogènia perquè acabe pensant de la mateixa manera”, ha assegurat Gascó. El tercer punt denunciat pels populars és que “es margina per complet les famílies; se’ls arrabassa el seu dret a decidir”.

El quart, que es prioritza ‘la identitat’ sobre l’educació. Arribats a aquest punt, Gascó s’ha dedicat a criminalitzar Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua i Acció Cultural i ha criticat “que puguen entrar a les nostres aules amb l’excusa que tenen un conveni” o “espiar també els nostres patis”. “És una autèntica inquisició lingüística que no ens agrada gens al PP ni als centres educatius”, ha assegurat, tot afegint que “la imposició del valencià avança de manera alarmant”.

En els darrers punts, Gascó ha denunciat que “l’anglés és el cavall de Troia, però que no se n’aprén”, que “‘els botànics’ fan trampes a la seua pròpia llei” i que “han relegat els inspectors a un segon pla mentre prenen protagonisme els assessors lingüístics” i que el calendari d’implantació del plurilingüisme “vulnera els drets de les famílies i frega la il·legalitat”. Per això, ha convidat les famílies a “denunciar aquesta situació”.

Una fiscalització “constant i detallada”

En definitiva, els populars consideren que “els pares han perdut el dret a escollir” i que “s’està seguint clarament el full de ruta català”. Així mateix, denuncien els “atropellaments dels ‘botànics'” a la llibertat. Ara bé, Gascó ha volgut manifestar –en castellà durant tota la intervenció– que el seu grup “aposta per promoure el valencià, però no per imposar-lo”.

Per tot això, el PPCV anuncia una “fiscalització constant i detallada al Consell”, així com la presentació de diverses iniciatives. “No consentirem que el procés independentista en les aules catalanes arribe a les nostres aules”, ha asseverat Gascó.

Si bé no ha concretat el nombre exacte de PNL ni el seu enunciat, la popular sí que n’ha citat algunes i la seua ‘essència’. Per exemple, es presentarà una PNL perquè a tots els municipis hi haja com a mínim un 30% de centres educatius en castellà.

En una altra iniciativa es demanarà que els projectes lingüístics estiguen regits per tres variables: la consulta obligatòria a totes les famílies, no només a les que estan al Consell Escolar; la planificació perquè cap municipi es quede “sense oferta en castellà”, i els resultats acadèmics. “No pot ser que el sectarisme siga l’única raó a l’hora d’aprovar els projectes”, ha manifestat Gascó.

Els populars també volen presentar una PNL perquè no es donen subvencions a entitats “que no respecten l’Estatut ni la Constitució”. En paraules de Gascó, “que no es finance amb els nostres diners propaganda de l’independentisme català”.

A més, presentaran una iniciativa perquè tots els texts dels centres educatius estiguen en bilingüe. “Només volem que la llibertat i el sentit comú estiguen a les aules, i no una inquisició lingüística que té tothom atemorit”, ha argumentat Gascó.

L’última iniciativa anunciada fa referència al calendari d’implantació: “Exigirem que es respecte la decisió de totes les famílies, com a mínim fins que acabe l’etapa per a la qual van escollir la llengua d’escolarització”.

Pel que fa a les sol·licituds d’informació, es demanarà una còpia de tots els convenis signats amb entitats per a saber quines són i “per què entren als nostres col·legis”. També es demanarà a la Conselleria el nombre de queixes i denúncies que han arribat per “l’incompliment de docència en castellà” i el motiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa