El PP de València demana la destitució de Grezzi pel frau de 4 milions a l'EMT

El grup popular al consistori, junt amb Ciutadans i Vox, ha sol·licitat la convocatòria d'un ple extraordinari
2 octubre 2019 12:30h
Català ha anunciat que està valorant la impugnació del Consell d'Administració de l'EMT d'aquest dimecres. / PP

VALÈNCIA. La portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de València, María José Català, ha demanat aquest dimecres la destitució del president de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i regidor de Mobilitat, Giusepe Grezzi, i ha exigit "responsabilitat política" en el frau de 4 milions d'euros en l'empresa pública. 

Així mateix, ha anunciat que està valorant la impugnació del Consell d'Administració de l'EMT que se celebra aquest dimecres. "Dels deu punts que conté l'ordre del dia, només ens han facilitat informació de dos d'ells", afirma la portaveu popular, quan és preceptiu que "tots els consellers tinguen tota la informació dels punts que se sotmeten a aprovació".

Català ha considerat "poc responsable" que el Consell d'Administració convocat per Grezzi "no estiga centrat únicament en el robatori de quatre milions d'euros que ha patit l'EMT" i que es tracten altres assumptes, com ara l'aprovació de contractes d'alta direcció per al gerent, el director adjunt i la responsable de comunicació, i la contractació externa d'un secretari assessor", ha informat el PP en un comunicat. Segons Català, en una empresa privada "ratificar un gerent després d'un frau de quatre milions seria impensable".

La portaveu ha destacat que vol no pensar que aquests nomenaments "no són per a comprar silencis". La síndica del PP ha anunciat també la petició d'un ple extraordinari, sol·licitat pels 16 regidors de l'oposició –huit del PP, sis de Ciutadans i dos de Vox–. En l'ordre del dia, en primer lloc es demana la compareixença de Ribó perquè compte i informe dels fets "i per què ha sigut tan fàcil robar quatre milions de l'empresa pública". El PP justifica la posada en marxa d'aquesta iniciativa "per la gravetat dels fets i la falta d'informació".

A més, entre les peticions per al ple extraordinari es troba també que s'aprove una comissió d'investigació al si de l'Ajuntament i no dins del Consell d'Administració de l'empresa, com pretenen Compromís i el PSPV. "Esperem que no vulguen ocultar-nos la veritat i, per això, els demanem que donen explicacions al ple", ha assenyalat la portaveu del PP. Una vegada presentada la petició per registre, Ribó tindrà 15 dies per a la convocatòria de la sessió extraordinària, que haurà de convocar-se amb 48 hores d'antelació. 

Riscos informàtics advertits des del 2017

Alhora, des del PP demanen per a la seua aprovació pel ple "una sol·licitud a la Intervenció General Municipal d'un informe d'auditoria sobre la correcta aplicació dels protocols i normativa aplicable en les ordres de pagament afectades en la presumpta estafa ocorreguda durant el mes de setembre del 2019 en l'EMT València". De fet, des del partit reclamen que les diferents auditories realitzades des del 2017 alertaven que calia un pla de contingència informàtica a l'empresa. 

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner ha exigit a l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que el consistori intervinga la gestió economicofinancera de l'EMT. A més, ha denunciat "la falta de rigor i control en el maneig de fons públics en l'EMT" i ha anunciat que el seu partit pretén que tots els pagaments, cobraments i contractes que realitze l'entitat seguisquen els mateixos procediments i la mateixa fiscalització de la gestió que el pressupost municipal.

Divendres passat es va convocar una sessió extraordinària i urgent de Consell d'Administració de l'EMT València en la qual es va informar de l'acomiadament disciplinari cursat aquell dia contra la cap d'administració, que tenia una trajectòria professional de més de 30 anys en l'empresa.

Els responsables d'EMT València van informar de la comissió d'una presumpta estafa per import superior als quatre milions d'euros mitjançant huit disposicions de fons d'un compte corrent en CaixaBank entre els dies 3 i 20 de setembre, amb destinació a un compte del Banc de la Xina, a Hong Kong, a favor de dues companyies estrangeres "desconegudes per a EMT València". Els fets estan sent investigats per la Policia Nacional des del passat dia 24 de setembre del 2019, sense que s'hagen judicialitzat.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next