El PP planteja demanar un préstec sense interés per a pagar a les autonomies

La formació ressalta que "mecanismes similars", com ara el Fons de Liquiditat Autonòmica, ja han sigut emprats en altres ocasions
30 agost 2019 14:04h
La portaveu del grup parlamentari popular, Cayetana Álvarez de Toledo, i el portaveu adjunt per a assumptes econòmics, Mario Garcés, denuncien la situació "insostenible". / IMATGE D'ARXIU EFE

MADRID. El PP estatal ha registrat una iniciativa en el Congrés en la qual proposa que l'Estat arbitre, de forma immediata, una línia de crèdit no retribuïda a favor de les comunitats autònomes per l'import que li deuen les arques estatals. Segons els populars, d'aquesta forma, els governs autonòmics podrien pagar els serveis públics essencials. 

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va assegurar aquest dijous que els diners arribaran "abans del 15 de desembre", però no va revelar la fórmula per a resoldre el bloqueig dels lliuraments, ja que el govern continua en funcions i amb els pressupostos prorrogats. Els fons pendents ascendeixen a uns 7.200 milions d'euros entre els lliuraments a compte del 2019 i la liquidació de l'IVA del 2017. 

En un comunicat, la portaveu del grup parlamentari popular, Cayetana Álvarez de Toledo, i el portaveu adjunt per a assumptes econòmics, Mario Garcés, denuncien la situació "insostenible" a la qual el govern espanyol ha abocat les comunitats. Els diputats del grup popular agreguen que la "deslleialtat institucional" del govern estatal perjudica els serveis essencials que reben en sanitat, educació o dependència.

En una proposició no de llei, demanen resoldre aquesta situació a través d'una línia de crèdit no retribuïda a favor de les autonomies per l'import de les quantitats degudes, "tant per l'actualització dels lliuraments a compte que el govern espanyol té pendent alliberar com per la liquidació de l'IVA pendent".

Des del PP recorden que mecanismes similars ja van ser emprats "amb èxit" pels executius del PP, com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), per la qual cosa l'actual "no pot oposar-se a una mesura d'aquestes característiques". Demanen que es convoque "urgentment" el Consell de Política Fiscal i Financera per a, entre altres assumptes, buscar una solució definitiva que impedisca el bloqueig dels lliuraments a compte a les autonomies. 

En la iniciativa, el PP denuncia una "falta de diligència injustificable a la qual s'afigen les contradiccions, mitges veritats i l'ús partidista de les institucions" amb els quals Montero "ha implicat, fins i tot, l'Advocacia de l'Estat". 

next