El PP vol convocar la junta de l'EMT i Ciutadans, el debat sobre l'estat de la ciutat per a destituir Grezzi i Fuset

Giner donarà suport a Català si planteja una moció de censura al consistori per a "tirar de l'Ajuntament els nacionalistes" i posa els seus regidors a disposició del PSPV
20 octubre 2019 13:49h
L'oposició planteja diverses accions per a debilitar la posició de Compromís a l'ajuntament de València. 

VALÈNCIA. La portaveu del Grup Popular a l'Ajuntament de València, María José Català, ha anunciat aquest diumenge que demanarà la convocatòria d'una Junta General d'Accionistes extraordinària de l'EMT per a sol·licitar que es renove el consell d'administració i que es destituïsca el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, com a conseller i president de l'empresa.

Segons recull Europa Press, Català ha manifestat que la Junta General d'Accionistes, com a màxim òrgan representatiu de l'empresa, ha de constituir-se al ple de l'Ajuntament i ha de "dirimir si Grezzi ha de seguir com a conseller després que sota la seua presidència s'haja produït el robatori de 4 milions d'euros de diners públics", segons ha explicat el PP en un comunicat.

A més, ha avançat que en la Junta General d'Accionistes demanarà que se substituïsca el secretari extern del consell d'administració de l'EMT, "que cobra de 3.000 euros al mes", per un secretari de l'Ajuntament. D'aquesta manera, ha assegurat Català, "l'empresa s'estalviaria la contractació externa del secretari i tindria avalada la seguretat jurídica per un funcionari habilitat nacional".

Així mateix, ha anunciat també que el PP sol·licitarà a la Intervenció General de l'Ajuntament que realitze una sèrie d'informes i peticions en relació amb el frau de l'EMT.

D'una banda, Català demana un informe sobre les errades en el protocol i normativa aplicable en les ordres de pagament de les huit disposicions de fons del compte corrent de l'EMT València en Caixabank amb destinació a un compte del Banc de la Xina a Hong Kong entre el 3 i 20 de setembre del 2019. Aquest informe haurà de fitar-se temporalment als fets ocorreguts durant el mes de setembre del 2019, ha precisat.

En segon lloc, reclamarà que s'incloga en el Pla Anual de Control Financer (PACF) 2020 de la Intervenció General Municipal (Article 31 del Reial decret 424/2017) l'elaboració d'Auditoria Integral de l'EMT València SAU per part del Servei d'Auditoria Integral de la Intervenció General Municipal. Paral·lelament, requerirà un informe sobre la possibilitat de sotmetre l'EMT València SAU al control directe de la Intervenció General Municipal per a l'autorització i control de pagaments.

Finalment, Català ha demanat al PSPV que "no s'acovardisca enfront de l'autoritarisme" de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i la seua formació, Compromís, i que "no permeta que en la pròxima sessió de la comissió d'investigació sobre el robatori en l'EMT Grezzi estiga present en les declaracions dels treballadors".

Debat de l'estat de la ciutat

Per part seua, el grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de València ha exigit a l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que convoque "de manera urgent" el debat sobre l'estat de la ciutat i que "s'expose públicament per a parlar sobre els lamentables esdeveniments ocorreguts a l'Ajuntament en l'últim mes".

El portaveu de la formació, Fernando Giner, ha qualificat de "necessari i inevitable" que l'alcalde "s'expose públicament" i que explique "quines mesures pensa emprendre sobre aquest tema". "És hora que Ribó done explicacions", ha reclamat aquest diumenge en un comunicat.

Giner ha recordat que el seu grup ha exigit a l'alcalde que "aparte de la gestió" el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, després de ser processat per l'accident laboral en el muntatge de les graderies dels concerts de Jardins de Vivers del 2017 en el qual va morir un treballador. De la mateixa manera, ha demanat la dimissió de Grezzi, després de l'estafa de quatre milions de diners públics en l'empresa municipal. 

A més, després que la portaveu del PP manifestara aquest dissabte que no descarta una moció de censura, Giner ha assenyalat sobre aquest tema que Ciutadans "es mantindrà al costat dels partits constitucionalistes per a tirar de l'Ajuntament els nacionalistes".

Així, ha recalcat la seua postura de "posar a la disposició de PSPV els sis regidors del grup municipal Ciutadans". No obstant això, ha advertit que "una moció de censura és un assumpte molt seriós amb el qual no s'ha de frivolitzar perquè Ribó podria eixir reforçat".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next