Diari La Veu del País Valencià
El port de València crea el seu servei ferroviari

VALÈNCIA. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha assumit des de l’1 de juliol els serveis de gestió de la circulació ferroviària dels trens que connecten les terminals equipades per al transport de ferrocarril amb la xarxa general espanyola. L’assumpció d’aquestes competències s’ha produït després que ADIF anunciara que no continuaria prestant aquest servei.

La gestió de la circulació dels trens a l’interior del recinte portuari de València es realitza mitjançant personal de l’APV, originàriament adscrit a altres àrees i departaments; però que ha sigut especialment i específicament format per a obtindre totes les habilitacions necessàries de responsabilitat ferroviària per al port de València.

“Es tracta d’un esforç que l’Autoritat Portuària assumeix, que implica un reajustament de la plantilla existent, i d’una mostra de professionalitat del personal de la casa, que ha assumit el repte d’atendre i formar-se per a aquest nou servei ferroviari. Una demostració i compromís que mereix tot el nostre reconeixement”, segons ha manifestat el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, en la visita realitzada al Centre de Control Ferroviari del port de València, junt amb el director general de l’APV, Francesc Sánchez, i el comissari, José Martín Tur.

En una primera etapa són 4 els professionals de l’APV que ja s’ocupen d’aquest nou servei; si bé està previst que s’incremente la seua dotació a partir del mes de setembre i que puga continuar ajustant-se a les necessitats del trànsit que es genere en un futur.

El port de València va inaugurar el seu Centre de Control Ferroviari l’estiu de l’any 2018; un edifici alçat en la zona sud del port des del qual es gestiona el trànsit que generen les 9 companyies ferroviàries que han optat per treballar amb Valenciaport. Es tracta d’Acciona, Continental Rail, Logitren, LCR, Renfe, Tracción Rail, Transitia, Captrain i Transfesa.

En l’actualitat, el port de València registra una mitjana de circulacions de trens que està per damunt de les 70 unitats setmanals. Es tracta de combois que el port rep i expedeix amb qualsevol destinació o origen nacional; siga directament o amb escala prèvia en l’estació Font de Sant Lluís, de València. El 2018 van entrar o van eixir del port de València 3.626 trens; 461 dels quals van ser connexions directes entre la terminal d’origen o destinació i el punt d’arribada o partida del territori espanyol que corresponguera.

Els enllaços ferroviaris habituals del port de València són els que enllacen el port amb Madrid, Bilbao, Saragossa i Jundiz; punts que coincideixen amb els enclavaments de major rellevància per a la generació de càrregues amb destinació o origen el port de València.

La longitud mitjana dels trens que treballen amb el port de València supera els 500 metres; si bé la terminal APMT ve rebent amb regularitat composicions de més de 700 metres, especialment les que són amb destinació o origen Madrid.

Les altres dues terminals que estan equipades per a la recepció de trens són València Terminal Europa (VTE) i CSP Iberian València Terminal (membre del grup CSP Spain). La primera d’aquestes està especialitzada mercaderia rodada (Ro-Ro) i vehicles nous, i prompte conclourà els treballs d’una sitja per a la manipulació d’automòbils que comptarà amb una superfície de 40.000 metres quadrats.

La segona (CSP) ha finalitzat recentment el trasllat de les portes d’accés cap a l’est per a permetre l’arribada de trens de 750 metres de longitud, tant en ample de via ibèric com europeu, en una acció cofinançada pel projecte CONNECT VALENCIAPORT, de la Unió Europea.

El passat exercici el ferrocarril va ser el mitjà de transport pel qual es va gestionar la càrrega/descàrrega de 164.029 contenidors al port de València (quasi 1,5 milions de tones).

Comparteix

Icona de pantalla completa