La Policia obri un expedient d'expulsió a una migrant que va anar a la comissaria per a denunciar una agressió

L'organització València Acull rebutja "contundentment" unes pràctiques policials "que agreugen la situació de vulnerabilitat de les persones migrants"
20 maig 2019 19:39h
Els fets van succeir el passat 3 de maig, quan una dona hondurenya i un amic espanyol van acudir a la Comissaria de Xirivella a denunciar les agressions, insults i amenaces que acabaven de patir per part del caser d'ell. Imatge d'arxiu. / CNP

VALÈNCIA. L'organització València Acull ha denunciat en un comunicat que agents de la Policia Nacional han detingut i obert expedient d'expulsió a una dona hondurenya que va acudir a la comissaria de Xirivella (l'Horta Oest) a comunicar que havia sigut agredida per un home. Fonts de la Prefectura Superior han assenyalat a Europa Press que, en eixe cas, es va fer el que estableix la legislació davant una persona en situació irregular al país.

Segons València Acull, els fets van succeir el passat 3 de maig, quan una dona hondurenya i un amic espanyol van acudir a la Comissaria de Xirivella a denunciar les agressions, insults i amenaces que acabaven de patir per part del caser d'ell. Quan van començar a relatar el que havia succeït, un agent els va demanar la documentació.

D'acord amb la versió de l'entitat, la dona "va eixir al cotxe a recollir la còpia del seu passaport i, en tornar, l'estaven esperant els agents d'estrangeria, que la van portar detinguda a altres dependències de comissaria, on li van incoar l'expedient d'expulsió", mentre que el seu acompanyant va haver d'acabar de presentar la denúncia.

L'home, en la seua denúncia, va relatar que el seu caser li havia recriminat que s'havia deixat una llum encesa i, en veure'l en companyia de la jove, li va cridar: "Fes fora eixa puta vagabunda d'ací", segons ha afirmat València Acull. L'home, suposadament, va continuar insultant-los i van decidir tancar-se a l'habitació, fins que el denunciat va aconseguir entrar-hi.

La xica es va interposar i el caser, presumptament, la va agarrar i la va espentar per a apartar-la. L'amo de la casa va eixir de l'habitació i va tornar amb dos ganivets de grans dimensions, amb els quals va començar a amenaçar-los i els va cridar perquè se n'anaren del pis. Finalment, van marxar directament a la comissaria a posar una denúncia conjunta, ha explicat l'organització.

Segons València Acull, la jove hondurenya va arribar a València fa "pocs mesos fugint de la violència de les maras del seu país" i perquè "diversos familiars, inclòs un germà, han sigut assassinats per aquestes bandes de delinqüents".

L'entitat ha recriminat en un comunicat que, "en lloc d'atendre com correspon una dona que acaba de patir l'agressió d'un home", la Policia "va centrar la seua preocupació en el fet que la víctima no residia legalment a Espanya, la va detindre i va iniciar el seu procediment d'expulsió sense que ella poguera formalitzar la denúncia".

Amb tot, considera "inadmissible" eixa actuació perquè defensa que "qualsevol persona que haja sigut víctima d'un delicte, independentment de la seua situació administrativa, té el dret a denunciar i rebre l'empara de les institucions sense que qui suposadament ha de protegir-la la intimide i revictimitze". Així, l'organització rebutja "contundentment" unes pràctiques policials "que agreugen la situació de vulnerabilitat de les persones migrants"

"Especialment resulta més reprovable aquest tipus d'actituds quan es tracta de dones que han patit violència a mans dels homes. Creiem que aquesta manera d'actuar propicia que les persones sense papers tinguen por a denunciar els abusos que pateixen i, conseqüentment, es fomenta la impunitat i que puguen incrementar-se els casos de racisme i xenofòbia", ha agregat l'organització.

Per tot això, ha reclamat a la delegació del govern espanyol que "prenga les mesures necessàries perquè no es tornen a repetir situacions com la d'aquesta jove hondurenya i es garantisca el dret de les persones migrants per a accedir sense cap temor a la justícia".

Per part seua, fonts de la Policia Nacional han apuntat que els agents van comprovar que la dona estava en situació irregular i es va fer "el que marca la llei", és a dir, incoar un expedient.

next