La Policia localitza Tabares, la pedra angular del cas Ivex que pot tornar a posar Zaplana contra les cordes

Una informació publicada per Diari La Veu permet al jutjat que investiga els contractes de la Generalitat amb el cantant Julio Iglesias trobar a Tòquio l'exresponsable de l'Ivex
6 març 2019 06:00h
El cantant Julio Iglesias va reconéixer haver cobrat sis milions de dòlars per sis concerts tot i que va afirmar la Generalitat que sols n'havia abonat dos. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Potser José María Tabares, l'exdirector general de l'Institut Valencià de l'Exportació (Ivex) fugit de la justícia en ser condemnat a sis anys de presó el 2006 per l'Audiència de València per una estafa de més de 3 milions d'euros, ha deixat de tindre la sort de cara. Tabares, que durant 13 anys ha aconseguit eludir la justícia gràcies, d'una banda, a la prescripció de la condemna i, d'una altra, al fet que de manera provisional el Jutjat d'Instrucció 19 de València va tancar la investigació per la causa dels concerts de Julio Iglesias, acaba de ser localitzat per la Policia al Japó.

Després de més d'una dècada sense notícia de Tabares, la policia l'ha localitzat a Tòquio gràcies a la informació que va donar Diari La Veu el passat 18 d'octubre. En la notícia publicada fa més de tres mesos en aquest diari es donaven els detalls per a localitzar Tabares. El que no havia aconseguit la justícia ho va aconseguir Diari La Veu amb una cerca no molt exhaustiva per la xarxa. Tabares viu des del 2005 al Japó, on gaudeix de residència legal.

L'exdirector de l'Ivex figura com a professor en una universitat de Tòquio i té una adreça estable al campus del centre. Aquesta informació va servir perquè a l'octubre del 2018 la Fiscalia de València demanara a la Justícia que buscara al Japó l'exdirector de l'Ivex fugat i que ara, una vegada localitzat, haja demanat al jutge la seua extradició, que, si es fera efectiva, podria implicar la imputació de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana en una altra causa.

José María Tabares, alt càrrec en temps del mandat d'Eduardo Zaplana, tenia una altra causa pendent que es va arxivar provisionalment perquè no van aconseguir trobar-lo en 13 anys. Es tracta de la causa oberta al Jutjat d'Instrucció número 19 de València des de fa quasi 19 anys i que investigava una possible malversació en el contracte que la Generalitat va subscriure amb el cantant Julio Iglesias perquè promocionara la imatge del País Valencià arreu del món.

El passat mes de juny, l'Audiència Provincial de València confirmava que tancava la causa de forma provisional i no definitiva, com volien els imputats. El fiscal es va oposar per a evitar la prescripció dels delictes en un escrit molt dur en què qualificava el temps del procés, obert des del 2005, "d'exasperant". La causa estava tancada perquè faltava la declaració de Tabares. Ara, una vegada localitzat, el cas es pot reobrir i investigar si es van malversar milers d'euros en el contracte signat amb el cantant.

En aquesta causa Julio Iglesias ja va declarar. Ho va fer per exhort des de República Dominicana, on té la residència fiscal, i va dir que va cobrar sis milions de dòlars per sis concerts. La Generalitat, per la seua banda, va aportar un contracte amb una quantitat tres voltes menor. Cal dir que el cantant també va aportar el seu contracte com a prova contradictòria. La clau, per tant, la té José María Tabares, que podria implicar el que era aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana.

En aquesta causa també hi ha imputats altres alts càrrecs del govern de Zaplana, com ara Diego Such –exconseller–, José Uncio –exdirector de l'Institut Valencià de Finances–, Luis Esteban –expresident de Terra Mítica– i Joaquín Barber –exdirector financer de l'Ivex–. A més, també figura com a imputat, encara que mai no se li ha investigat, el cantant Julio Iglesias. El motiu sembla ser de garantia processal, a causa que va declarar des de Punta Cana (República Dominicana), on té fixada la seua residència, acompanyat d'un advocat.

next