Policarpo s'acomiada de l'Escalante instant el Consell i la Diputació a buscar una solució per al futur del teatre

El director del centre d'art denuncia "falta de compromís i voluntat" de la Presidència de la corporació per a buscar una seu pròpia per al projecte teatral 
27 juny 2019 11:48h
Josep Policarpo creu que transferir les competències culturals de la Diputació a la Conselleria de Cultura "té tot el sentit del món". / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Josep Policarpo posa punt final al seu càrrec de director artístic del Teatre Escalante. El seu contracte, després d'accedir a la direcció del centre d'arts escèniques dependent de la Diputació de València a través d'un concurs públic, acaba el proper 3 d'agost. El productor i fundador de Bambalina Teatre Practicable ha superat "els reptes" de dur endavant tres temporades sense una seu fixa. L'Escalante es va quedar sense escenari propi el 2016 i des d'aleshores ha programat fent itinerància, és a dir, ocupant altres espais públics i privats per a poder desenvolupar els projectes escènics.

Aquest dijous, 27 de juny, Policarpo ha fet balanç del seu pas com a director de l'Escalante. La part artística ha sigut un èxit, però en el vessant administratiu, l'encara responsable artístic del teatre ha denunciat una "falta de compromís i voluntat" de la Presidència de la Diputació de València i del conjunt de la corporació per a buscar una solució a "la provisionalitat". Allò que havia de ser excepcional, que les produccions de l'Escalante es representaren en sales alienes, "s'ha convertit en habitual", ha lamentat.

El projecte Escalante, independentment que tinga una seu fixa o no, està consolidat. Cada any s'han fet produccions pròpies –algunes de les quals han guanyat Premis Max– i han augmentat els espectadors, malgrat "els obstacles que hem superat". Tanmateix, Policarpo ha instat la Generalitat i a la Diputació que s'impliquen en buscar una solució "digna" per a garantir el futur del teatre.

"Políticament s'han d'assumir responsabilitats perquè la Diputació amb l'Escalante té un problema gros", ha reblat el director del teatre. Així, Policarpo ha considerat que el futur del projecte passa per optar per una de les dues opcions que hi ha damunt de la taula. 

Una seria que la Conselleria de Cultura assumira les competències culturals de la Diputació de València i que el Teatre Escalante s'adscriguera a l'Institut Valencià de Cultura (IVC). Aquesta opció "no em sembla mala idea", ha indicat Policarpo, qui considera que "competencialment té tot el sentit" que es faça un traspàs de competències des de la corporació a la Generalitat. "Seria una eixida digna", ha afegit.

Però tampoc no ha volgut descartar la segona opció, que passaria perquè la Diputació de València "mostrara el seu compromís que vol l'Escalante" i continue mantenint la gestió del teatre i l'escola de teatre. També l'Ajuntament de València s'ha manifestat –tot i que van ser els candidats en període electoral– sobre la possibilitat d'assumir les competències de l'escola de teatre, que ara depenen de l'Escalante –encara que aquesta docència està externalitzada–. "Totes són alternatives viables", ha manifestat l'encara director artístic.

Fet i fet, Policarpo acaba el seu contracte a principis d'agost i confia que el nou equip de govern que integre la Diputació de València convoque novament un concurs públic per a accedir a la direcció del Teatre Escalante. Policarpo no ha descartat presentar-se de nou al càrrec, però ha fiat la seua decisió al fet que les administracions garantisquen el futur del teatre i que la tria es faça amb el mateix procediment que es va fer el 2016, quan va arribar. "Si la Diputació es compromet a garantir el futur hi haurà molts candidats" que s'hi presentaran, ha destacat.

next