Diari La Veu del País Valencià
Podem es desmarca del Botànic i s’oposa a facilitar la contractació de policies interins als ajuntaments

VALÈNCIA. L’entesa Botànica es va trobar amb un nou entrebanc aquest dilluns. Després d’haver superat la convulsa negociació de l’impost de successions per a empreses i la falta de consens sobre l’impost a les begudes ensucrades –una esmena finalment retirada per Podem i Compromís en tal de no trencar la unitat de vot–, la formació morada va votar en contra d’un text que havia signat dies abans i que permetia als ajuntaments continuar contractant policies locals interins.

L’esmena en concret, incorporada en la llei d’acompanyament, afegia un nou article a la Llei de Coordinació de Policies Locals per a permetre als consistoris, de manera excepcional, nomenar policies interins en casos d’urgència i necessitat, sempre que no siga possible cobrir les vacants mitjançant el procediment ordinari de provisió de llocs de treball. Una iniciativa promoguda des de la Conselleria de Justícia, en mans dels socialistes.

Tot i que Unides Podem havia mostrat suport des de dijous passat, quan es van debatre les esmenes presentades pels grups parlamentaris, aquest cap de setmana ha canviat la seua postura. Fonts parlamentàries apunten una falta de coordinació entre el partit i els diputats encarregats de negociar les esmenes, que finalment s’ha resolt amb aquesta correcció.

Així ho ha assenyalat la mateixa síndica morada, Naiara Davó, qui ha defensat una decisió presa “en conseqüència” amb el que han defensat fins ara, ja que Podem es va implicar especialment en l’eliminació de les contractacions d’interins quan s’estava elaborant la llei del 2017 de coordinació de policies locals.

De fet, la vicesecretària de la mesa de les Corts per part de Podem, Cristina Cabedo, i la diputada d’Esquerra Unida Estefania Blanes van mostrar el seu rebuig a l’acord a través de les xarxes socials el mateix dia en què es va acordar el canvi del reglament. “Em vaig deixar la pell i les energies en la llei. Espere que el Botànic s’ho replantege”, va escriure al seu Twitter en resposta a les crítiques que li arribaren des de CCOO.

Exigida pels municipis, rebutjada pels sindicats

L’esmena per a recuperar la interinitat naix arran les exigències dels municipis. Aquest mateix dilluns, en conéixer la desentesa entre els socis del Botànic, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i alcalde socialista d’Elda, Rubén Alfaro, va expressar la seua preocupació tot afirmant que “el servici públic ha de prevaldre enfront d’altres conflictes”.

“Som els primers a donar suport a la professionalització de qualsevol treballador o treballadora”, va assegurar, tot matisant que la figura de l’interí continua sent necessària en municipis que dupliquen la seua població a l’estiu i que requereix reforços de plantilla. Així, va defensar que aquesta esmena estableix uns criteris que delimiten la temporalitat dels contractes i obliguen a justificar-ne la necessitat a través d’un informe.

Malgrat això, mentre es votava l’esmena –que finalment va ser rebutjada en comissió i, per tant, haurà d’elevar-se al ple de la setmana vinent– una concentració de policies encapçalada per CCOO i CSIF mostrava el seu rebuig a la porta de les Corts. En la base de la seua reivindicació es troba el fet que el tipus de cotització dels interins és un 10% inferior al dels agents funcionaris.

A més a més, critiquen que és una figura que precaritza el treball i lamenten que el Consell haja fet marxa enrere en el camí “cap a la professionalització total dels cossos de Policia Local”. D’altra banda, també lamenten que la reforma s’haja intentat fer a través d’una esmena a la llei d’acompanyament, després que les formacions sindicals s’oposaren en la Comissió de Coordinació amb la Conselleria de Justícia a la intenció de la consellera, Gabriela Bravo, de canviar la llei.

La decisió del PSPV i Compromís es fonamenta en una recent sentència del Tribunal Constitucional que avala que els ajuntaments continuen recorrent als contractes d’interinitat per a suplir les vacants de policia, malgrat que la llei valenciana ho impedia. Aquesta circumstància s’ajunta al fet que la moratòria que es va establir per al compliment de la llei acaba aquest desembre.

Sense el suport de Podem, el Botànic podria buscar una mà amiga en el PPCV. Tot i que en la comissió d’aquest dilluns va votar en contra, la presidenta de la formació, Isabel Bonig, s’ha mostrat en múltiples ocasions favorable a facilitar els ajuntaments que contracten els seus interins i ha arribat a qualificar la Llei de Coordinació del 2017 com un “nyap”.

Comparteix

Icona de pantalla completa