Podem proposa una comissió que investigue el deute de la Generalitat i la seua relació amb les polítiques d'austeritat

La formació pretén aclarir com es relaciona el deute amb l'aplicació de polítiques d'austeritat i qualifica la postura de Sánchez sobre l'infrafinançament com "una broma de mal gust"
3 octubre 2019 12:20h
Martínez ha recordat que el deute valencià suposa el 42,20% del deute. / EFE

VALÈNCIA. El grup parlamentari d'Unides Podem a les Corts ha proposat aquest dijous la creació d'una comissió d'investigació del deute de la Generalitat, que tal com han recordat, suposa el 42,20% del PIB del País Valencià.

Aquesta xifra la converteix en l'autonomia més endeutada de l'estat espanyol. A més, més d'un quart dels pressuposts anuals estan destinats a amortitzar el deute. Des de la formació morada han incidit que açò suposa que el Consell destina més diners al deute que a partides com Habitatge o Educació. 

"El deute és el mecanisme que permet connectar l'infrafinançament i les polítiques d'austeritat", ha assenyalat el diputat d'Unides Podem Ferran Martínez. A més, ha posat l'exemple d'altres comissions d'investigació semblants que s'han creat a Portugal o a la comunitat autònoma de Madrid, on "també han permés destapar escàndols de corrupció". 

L'objectiu d'aquesta comissió que proposen seria discernir tres eixos. En primer lloc, els efectes de l'infrafinaçament en l'acumulació de deute públic –ja que, segons es calcula, suposa el 50% del total–. El segon, la quantitat que correspon a la corrupció i la mala gestió dels governs valencians. Per últim, esbrinar com es relaciona el deute amb l'aplicació de polítiques d'austeritat. 

Sánchez i l'infrafinançament, "una broma de mal gust"

La síndica de la formació, Naiara Davó, també va aprofitar l'ocasió per a valorar l'actuació de Pedro Sánchez al míting que va oferir aquest dimarts a València, on va donar a entendre que la reforma del sistema del finançament no era una prioritat en tant que va fiar-la als pròxims quatre anys de legislatura. 

En aquest sentit, Davó ha expressat que "si no estiguérem [el País Valencià] en una situació tan delicada, seria una broma de mal gust" el fet que Sánchez haja passat "del compromís de resoldre-ho en un any a dir que ho farà al llarg de la legislatura". 

next