Podem alerta que l'enderrocament del Forn de Barraca pot haver vulnerat la normativa de retirada de fibrociment

La formació demana la compareixença del delegat del govern espanyol perquè explique l'operatiu policial i per què no es va dur a terme la retirada de l'amiant de l'edifici
28 setembre 2019 17:57h
El forn va ser finalment enderrocat aquest dijous. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La diputada d'Unides Podem i dirigent d'EUPV Estefania Blanes ha anunciat aquest dissabte que demanarà la compareixença del delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, perquè explique en el parlament valencià el dispositiu policial i l'enderrocament de l'alqueria del Forn de Barraca d'Alboraia amb motiu de l'ampliació de la V-21, tal com ha recollit Europa Press.

Blanes considera que "podria haver-se vulnerat la normativa relativa a la retirada de fibrociment" i, per això, exigeix explicacions a Juan Carlos Fulgencio en seu parlamentària, ha explicat Unides Podem en un comunicat, en el qual ha assenyalat que "en els vídeos àmpliament difosos per les xarxes socials" s'aprecia "l'ús de grues excavadores, sense que hi haguera cap retirada manual de la teulada i altres zones, on hi havia uralita".

Agents de la Guàrdia Civil van detindre aquest divendres quatre persones –ara en llibertat amb càrrecs– durant el desallotjament dels concentrats al voltant del Forn de Barraca per a tractar d'evitar la seua demolició amb motiu de l'ampliació de la V-21.

Segons ha pogut saber la diputada autonòmica, l'existència de fibrociment en l'alqueria "obligaria l'empresa a prendre unes determinades mesures de seguretat respecte als treballadors i respecte a la destinació de les peces contaminades per l'amiant", ha indicat.

La formació ha censurat que "tot indica que no es va actuar amb la prudència deguda que requereix el tractament d'aquest material", ja que "les fibres del qual suposen un alt grau de perillositat per a la salut de les persones".

Per a Estefanía Blanes, "l'execució de l'enderrocament del Forn de Barraca el Dia Mundial de Lluita contra l'Emergència Climàtica, que suposarà la destrucció per sempre de part de la nostra horta productiva per a ampliar una autovia, és un símbol de la ignomínia". La diputada d'esquerres ha demanat al PSOE que "reflexione", perquè "les seues accions no demostren el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic".

Per part seua, la regidora d'EUPV a Alboraia, Marta Martín, ja ha reclamat l'expedient del permís de l'enderrocament a l'Ajuntament del municipi de l'Horta Nord per a examinar la documentació dipositada per l'empresa. El desplegament de la Guàrdia Civil en el desallotjament incloïa la presència d'helicòpters, unitats d'elit, furgons antidisturbis i prop de cent agents.

Aquestes iniciatives se sumen a la pregunta registrada aquesta mateixa setmana per l'eurodiputada d'Unides Podem Sira Reg, qui s'ha dirigit a la Comissió Europea per a fer-li arribar la seua "preocupació" al voltant de la destrucció de l'horta d'Alboraia i exigir-li que advertisca el govern espanyol de les possibles sancions a les quals s'exposa per incomplir la directiva sobre qualitat de l'aire, incloent-hi la paralització del projecte.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next