Diari La Veu del País Valencià
La Pobla de Farnals se suma al tancament de les dues platges del Puig de Santa Maria i la de Massamagrell

VALÈNCIA. Una platja de la Pobla de Farnals (l’Horta Nord) ha sigut tancada aquest dimecres al bany perquè supera els nivells de bacteris fecals Escherichia coli i es manté la prohibició per a banyar-se en dues platges del Puig de Santa Maria i en una de Massamagrell. Fonts de la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica han informat que, com a conseqüència de les pluges, el corrent ha arrossegat els bacteris a través de les séquies fins a la mar.

A més, la Conselleria també ha explicat que a les platges del Puig i Massamagrell es manté el tancament “per precaució” i s’analitzen dos valors de control. Encara que un d’aquests ja s’ha restablit, en el cas de l’altre “els resultats arribaran demà” cosa que, segons indiquen, és el “protocol habitual”.

Davant aquesta situació a les platges, la Generalitat Valenciana està estudiant posar en marxa, amb la col·laboració d’ajuntaments, un pla per a localitzar “punts negres”. Això implicaria la instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració que eviten que es repetisquen episodis de tancaments de platges com els succeïts en les últimes setmanes a la demarcació de València a causa de la presència del bacteri Escherichia coli per damunt dels nivells permesos. En concret, s’han vist afectades les de la Malva-rosa i la de la Devesa a València, i les dels municipis d’Alboraia, Massamagrell i el Puig.

El director general de l’Aigua de la Generalitat, Manuel Aldeguer, ha explicat que “hi ha una legislació que obliga a fer analítiques que ens porten a fer unes 4.000 anàlisis al llarg de l’estiu”. Quan es troba “alguna cosa irregular” que indica que pot haver-hi algun tipus d’abocament s’intensifica el mostreig. Així mateix, ha explicat que els ajuntaments estan “preocupats” per aquests temes perquè molts compten amb banderes blaves i, per això, també realitzen de nou la mostra, la qual cosa fa que “siga més fàcil detectar qualsevol problema per xicotet que siga”.

En aquest sentit, ha recalcat que els problemes detectats aquests dies són “de poca intensitat tant en durada com en concentració o quantitat d‘Escherichia coli“. Sobre l’origen, ha asseverat que “s’han descartat totalment les depuradores” i també que poguera ser causat per algun creuer. Segons el director general, la situació respon al fet que s’hagen desenvolupat habitatges sense col·lectors ni xarxes de clavegueram, sinó connectats directament a séquies. Això provoca, segons Aldeguer, que l’eliminació del problema siga “complexa”.

“No hem de pensar que ho resoldrem en quatre dies però sí que, si no ens posem ara, es tornarà a repetir”, ha dit el responsable del departament de l’Aigua. Per això, “de manera immediata”, es convocarà a una reunió amb els ajuntaments més importants afectats, regants de la Confederació Hidrogràfica i tècnics de la Conselleria per a definir formes d’actuació i que aquest estiu no es produïsquen “més esglais”.

Aldeguer també ha advertit que perquè la solució siga “de fons”, cal alguna cosa a més llarg termini. En aquesta mateixa línia, ha avançat que la Generalitat està estudiant alhora contractar una consultoria que dirigisca un tècnic municipal en col·laboració amb els ajuntaments. L’objectiu seria començar un pla d’instal·lació de xarxes de clavegueram i connexions a xarxes de depuració perquè la situació només es produïsca quan ploga; “cosa inevitable per l’arrossegament de fang”, ha conclòs Aldeguer.

Comparteix

Icona de pantalla completa