Els planteristes titllen d'"irresponsable" que el PPCV defense la contenció de 'Xylella' i rebutge l'erradicació

José Císcar es compromet amb l'Associació d'Afectats per 'Xylella fastidiosa' a Alacant a modificar els actuals criteris en la lluita contra la plaga
25 abril 2019 13:14h
L'associació que agrupa les firmes planteristes valencianes ha alertat sobre "les greus conseqüències" que reportaria, tant per a les empreses de l'esmentat sector com per al conjunt de l'agricultura, substituir l'actual pla. Imatge d'arxiu.

ALACANT. L'Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) ha qualificat d'"absurd i irresponsable" que el PPCV haja signat un 'contracte electoral' davant els agricultors per a passar de l'erradicació dels arbres afectats per Xylella fastidiosa a la contenció si guanya les eleccions del 28 d'abril.

El candidat popular a les Corts per Alacant, José Císcar, va rubricar el document assumint la proposta plantejada per AXFA –Associació d'Afectats per 'Xylella fastidiosa' a Alacant– per a modificar els actuals criteris en la lluita contra el bacteri.

ASFPLANT critica que Císcar, que va ser conseller d'Agricultura durant l'últim mandat del PPCV, haja signat un document pel qual es compromet, entre altres punts, "a sol·licitar i defensar" davant el Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea "la substitució del pla d'erradicació –és a dir, el que està vigent en l'actualitat– pel pla de contenció si el Partit Popular governa la Generalitat Valenciana i disposa de la majoria suficient per a això", segons s'exposa en l'escrit.

Davant això, l'associació que agrupa les firmes planteristes valencianes ha alertat sobre "les greus conseqüències" que reportaria, tant per a les empreses de l'esmentat sector com per al conjunt de l'agricultura, substituir l'actual pla basat en l'arrencada dels arbres infectats i de tots els vegetals susceptibles d'estar contaminats en un radi de 100 metres per un altre fonamentat en la contenció i que implica la posada en marxa d'un altre tipus de mesures i que ASFPLANT considera "molt més perjudicial".

Per als planteristes, el pla que propugna el PP d'Alacant i l'associació AXFA suposaria en la pràctica ampliar el cordó de seguretat, fixat actualment en cinc quilòmetres respecte al focus on es localitza el bacteri, fins a una distància de 30 quilòmetres, incloent els 20 quilòmetres de l'anomenada zona infectada i els 10 de la zona tampó.

"Si prospera eixa tesi, al voltant de 300 empreses planteristes quedarien immobilitzades en eixa zona sense poder exercir la seua activitat durant un període de cinc anys, tal com estableix la legislació europea, la qual cosa podria condemnar moltes d'elles a la seua desaparició", han al·legat.

Així, han considerat que el pas de l'erradicació a la contenció "afectaria de ple" les comarques de la Safor, la Ribera, la Canal de Navarrés i la Costera i es quedaria "a les portes de la ciutat d'Alacant, molt a prop de la major concentració de vivers de planta ornamental exemplar d'Espanya".

"Al mateix temps, al voltant de 80 milions de plantes no podrien ser comercialitzades fora de l'àrea de contenció i, en eixe cas, només sota un estricte protocol de bioseguretat", lamenten, i concreten que "la xifra de negoci del sector planterista que es veuria compromesa amb aquest canvi de criteri en el combat contra Xylella ronda els 150 milions anuals".

El president d'ASFPLANT, José Vicente Almudéver, considera que "no es pot parlar tan a la lleugera i sense informar-se abans degudament per a arrapar un grapat de vots". A més, Almudéver ha assenyalat que a Itàlia, "on estan aplicant el sistema de contenció en lloc de l'erradicació, el desastre és absolut i el bacteri campa a pler de forma descontrolada, causant un greu perjudici a tot el sector agrari" i ha explicat que la Unió Europea "no preveu ajudes" per a indemnitzacions per arrencada per a aquells països que opten per la contenció en el lloc de fer-lo per l'erradicació.

next