Planas demana que Brussel·les equipare les exigències fitosanitàries dels països tercers a les dels europeus

La Unió de Llauradors celebra el canvi de postura del ministre i demana que continue reivindicant les demandes del sector
6 juny 2019 12:40h
Els agricultors celebren el canvi de parer del ministre. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas, ha demanat a Europa que equipare les exigències fitosanitàries que demana als països tercers per a exportar fruita a Europa a les que han de complir els productors membres de la Unió Europea. Així ho ha explicat aquest dijous Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, durant la presentació d'una campanya per a conscienciar l'alumnat de la importància de menjar fruites i verdures.

Planas va estar aquest dimecres a Bucarest (Romania) en una reunió informal de ministres d'Agricultura i, segons recull EFE Agro, en ser preguntat per les demandes dels citricultors espanyols que critiquen la doble vara de mesurar pel que respecta a l'ús de productes químics en la producció de fruita, el ministre va defensar que, en lloc d'aplicar el "principi d'equivalència", cal aplicar el "principi de reciprocitat", que preveu que els tercers països no puguen utilitzar productes prohibits a la Unió Europea.

"Espanya, com la Unió Europea, és una exportadora neta dins del sector agroalimentari", va explicar el ministre, "però, evidentment, eixa competència internacional cada vegada més ha d'estar basada en regles comunes, i hi ha qüestions que afecten sens dubte les nostres produccions i les de països tercers", va explicar el ministre durant un recés de la reunió, tal com recull EFE Agro.

La diferència entre el principi d'equivalència i el de reciprocitat és que el primer permet la importació de productes de països tercers amb productes químics prohibits per la Unió Europea sempre que no superen certa quantitat, mentre que el segon no permet l'entrada de productes amb matèries fitosanitàries prohibides.

Per a la Unió es tracta d'un anunci "molt important" i celebren el canvi de parer del ministre, "clar i evident després de totes les crítiques contra la seua figura perquè estava en una posició molt immobilista" respecte als fitosanitaris. 

Tot i que celebren la nova posició del ministre, consideren que cal continuar avançant per a evitar la competència deslleial i insten la Unió Europea a escoltar el ministre. A més, insisteixen que encara queden altres qüestions que cal exigir als països exportadors, com ara el tractament en fred dels productes per a evitar plagues. 

D'altra banda, s'han mostrat "preocupats" per l'acord amb Mercosur que està preparant la Unió Europea i asseguren que ja tenen realitzat un informe que mesura els possibles perjudicis que eixe acord pot suposar als productors espanyols. 

next