La plaga de 'Xylella fastidiosa' afecta ja 74 municipis

La Conselleria d'Agricultura comunica noves deteccions del bacteri al territori valencià
27 setembre 2019 12:59h
El brot de la plaga de 'Xylella fastidiosa' al territori valencià es va declarar per resolucions del 6 de juliol, 25 de juliol, 31 d'agost, 20 d'octubre i 19 de desembre del 2017; 12 de febrer, 14 de maig, 16 de juliol i 7 de novembre del 2018, i 25 de març del 2019, segons publica el DOGV. / EFE, MORELL

VALÈNCIA. Un total de 74 municipis estan afectats actualment per la plaga de Xylella fastidiosa totalment o parcialment. Aquestes són les dades que recull l'última actualització de la Conselleria d'Agricultura, publicada aquest divendres en el DOGV. 

En total, hi ha 51 municipis de la demarcació d'Alacant que veuen afectat íntegrament el seu terme, i 21, de manera parcial. També hi ha dos municipis de la demarcació de València. Les comarques amb més territori afectat per la plaga són les Marines i el Comtat. També hi ha dos termes de la Safor; un del Baix Segura, i un altre de l'Alcoià.

Els termes afectats totalment són Alcalalí, Almudaina, Altea, Balones, Benasau, Beniarbeig, Beniardà, Benidoleig, Benifato, Benigembla, Benillup, Benimantell, Benimarfull, Benimassot, Benimeli, Benissa, Bolulla, Callosa d'en Sarrià, Calp, Castell de Castells, Dénia, el Castell de Guadalest, el Poble Nou de Benitatxell, el Ràfol d'Almúnia, el Verger, els Poblets, Fageca, Famorca, Gata de Gorgos, Gorga, la Nucia, la Vall d'Alcalà, la Vall de Laguar, Llíber, Millena, Murla, Ondara, Orba, Parcent, Pedreguer, Polop, Quatretondeta, Sagra, Sanet i els Negrals, Senija, Tàrbena, Teulada, Tollos, Tormos, Xàbia i Xaló. 

Pel que fa als municipis afectats de manera parcial, es tracta de l'Atzúbia, Alcosser de Planes, Alcoleja, Beniarrés, Benidorm, Benilloba, Cocentaina, Confrides, Finestrat, l'Alfàs del Pi, l'Alqueria d'Asnar, l'Orxa, Muro d'Alcoi, Orxeta, Pego, Penàguila, Planes, Sella, la Vall d'Ebo, la Vall de Gallinera i la Vila Joiosa. També estan afectades parcialment dues localitats de la demarcació de València: Oliva i Vilallonga, ambdues a la Safor. 

El brot de la plaga de Xylella fastidiosa al territori valencià es va declarar per resolucions del 6 de juliol, 25 de juliol, 31 d'agost, 20 d'octubre i 19 de desembre del 2017; 12 de febrer, 14 de maig, 16 de juliol i 7 de novembre del 2018, i 25 de març del 2019, segons publica el DOGV.

En la darrera resolució, la Conselleria declara noves deteccions de Xylella fastidiosa sobre material vegetal de les espècies Calicotome spinosa, Helichrysum italicum, Helichrysum stoechas, Lavandula dentata, Lavandula latifolia, Phagnalon saxatile, Polygala myrtifolia, Prunus dulcis, Rhamnus alaternus i Rosmarinus officinalis.

Per això, s'han adoptat mesures fitosanitàries urgents d'erradicació i control per a evitar la propagació. En aquest sentit, s'ha redefinit la zona demarcada ja establida per Xylella fastidiosa subespècie multiplex a l'entorn de les noves deteccions d'aquest bacteri, incloent-hi els 74 municipis esmentats abans, tal com estableix la normativa europea. A més, hi ha convocades ajudes indemnitzatòries per als propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la plaga.

next