Diari La Veu del País Valencià
Els piquets informatius i un centenar d’accions precediran la manifestació feminista d’aquest 8 de Març

VALÈNCIA. Sindicats i moviments feministes han organitzat diversos piquets informatius i més d’un centenar d’accions per a aquest 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, abans de les manifestacions que tindran lloc a la vesprada en diverses ciutats valencianes. A més, s’ha convocat una vaga laboral, de cures, de consum i estudiantil.

CCOO PV i UGT-PV han convocat un piquet a partir de les 12.00h des de les Torres de Serrans de València. L’activitat acabarà al carrer Colom, on coincidirà amb els piquets de l’estudiantat, avancen els sindicats en un comunicat conjunt.

Estan convocats dones i homes a aturades de dues hores. En el torn del matí, de 12.00h a 14.00h, i en el de la vesprada, de 16.00h a 18.00h, amb horari especial en la sanitat (de 10.00h a 12.00h i de 17.30h a 19.30h). En els sectors de l’ensenyament i dels mitjans de comunicació conviden a una vaga de 24 hores.

“Paralitzar els centres de treball”

Pel que fa a la Intersindical Valenciana, que preveu un seguiment “massiu” a la vaga i superior al del 2018, ha defensat una vaga laboral de 24 hores en tots els àmbits per a “paralitzar els centres de treball i visualitzar la importància de la tasca que fem les dones cada dia de l’any”, igual que ha fet l’Assemblea Feminista 8M València.

Aquest sindicat començarà les accions amb piquets informatius en la rotonda de la Pantera Rosa a les 7.30h, en una acció conjunta amb l’Assemblea, igual que l’acció per a visibilitzar les cures a l’Estació del Nord de València, de 10.00h a 13.00h.

La Intersindical tindrà altres dos actes amb l’Assemblea, com són la ‘intifalla’ lligada a la mascletà i el dinar ‘de pa i porta’ al CIE de Sapadors a les 14.30.

Les polítiques també fan vaga

Les conselleres també pararan aquest 8 de Març i no acudiran a la reunió del Consell com a “factor de visibilització” i per a sumar-se a la vaga convocada pel moviment feminista, una mobilització “tan important per a construir un món igualitari i més decent”. Pel que fa a la Diputació de València, farà una aturada de dues hores.

Podem també se suma a la vaga feminista de 24 hores convocada per al 8 de Març. Tant les diputades com les treballadores de la formació morada secundaran l’aturada i tots els diputats donaran a organitzacions feministes la part corresponent del salari d’eixe dia. A més, aquesta formació i Esquerra Unida acudiran conjuntament a la manifestació i han fet una crida a la participació en aquesta jornada per a aconseguir “una societat més justa i igualitària”. A més, La Morada –seu de Podem– estarà tot el dia oberta com a punt de cures organitzat per homes.

Concentracions i manifestacions al matí

A Torrevella la manifestació serà a les 11.30 hores. També començarà al matí, mitja hora després, la manifestació d’Alcoi. A la mateixa hora hi haurà concentracions als ajuntaments de la majoria de localitats valencianes.

Un micròfon obert en solidaritat amb les preses

Paral·lelament, l’Assemblea Feminista 8M València continuarà amb les accions que va començar en els ‘8 Dies de Revolta Feminista’ que, a més dels actes que coincideixen amb Intersindical, també inclouen piquets informatius a Benimaclet a les 8.30h i piquets i taller de pancartes al Cabanyal d’11.00h a 13.00h.

A les 16.00h hi haurà un micro obert al CIE de Sapadors en solidaritat amb les preses i a les 16.45h eixiran des d’eixe centre cap a la manifestació.

Manifestacions a la vesprada “contra la barbàrie”

A la vesprada seran les manifestacions de Castelló de la Plana, Ontinyent i València, a les 18.00h; d’Oriola, a les 18.30h, i d’Alacant, Elx, Gandia i Xàtiva, a les 19.00h.

El manifest de la Comissió 8 de març, amb el títol ‘Enfront de la barbàrie, lluita feminista’, denuncia que els treballs de cures estan “invisibilitzats i menyspreats” i els volen posar “al centre” de la societat, a més d’exigir “corresponsabilitat en la llar i els plens drets de ciutadania, el dret a cuidar i a ser cuidades”.

En el mateix sentit, el text rebutja les condicions d'”explotació i esclavitud” de les dones i defensa construir estratègies de consum alternatives, que ajuden a crear “un món social i laboralment més just, més respectuós amb el medi ambient i amb la vida de les persones”.

En aquest context, subratlla les discriminacions i violències en el treball i denuncia que ser dona és “la principal causa de pobresa”. També es parla de la llei d’estrangeria, que es qualifica de “racisme institucional”. “Als qui protagonitzen aquesta onada reaccionària i patriarcal, les dones els responem amb aquest tsunami feminista. Ni un pas arrere en els nostres drets”, conclou el text.

Comparteix

Icona de pantalla completa