Un llibre del Magnànim descobreix els pioners valencians de les historietes còmiques en el segle XIX

La publicació recopila una selecció dels primers autors apareguts en la premsa i fa un esbós de la figura dels historietistes identificats, ja que aleshores eren molt habituals les multes i penes de presó als creadors
18 febrer 2019 17:37h
El llibre 'Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del còmic', de Jordi Giner Monfort, es presenta aquest dijous a la Llibreria Futurama de València. / CAMACUC 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim presenta aquest proper dijous 21 de febrer, a les 19.00 hores, a la Llibreria Futurama de València el llibre Historietes valencianes del segle XIX. Els pioners del còmic, de Jordi Giner Monfort, que busseja en els orígens del tebeo al País Valencià.

El volum ofereix així "un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona meitat del segle XIX", assenyala la institució cultural en un comunicat.

'Valencia Cómica', 'Para todo el mundo' i 'El cascarrabias' són algunes de les publicacions de l'època, on van aparéixer les primeres historietes, algunes d'elles obra d'artistes valencians i, en altres ocasions, de dibuixants de la resta de l'Estat.

Aquells primers historietistes –com, per exemple, Salustiano Asenjo, Manuel González Martí i Francisco Roig Bataller– serien com "els avis artístics del que després es coneixeria com l'escola valenciana de la historieta, ja molt entrat el segle XX", destaquen des de la IAM.

En aquest llibre es recopila una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana en ordre cronològic juntament amb una xicoteta anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant en cas que siga conegut, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants.

Juntament amb els autors valencians apareixen els representants de la historieta de l'època de Madrid i Catalunya, com ara Cilla, Fradera i Escaler, que també van contribuir a omplir d'il·lustracions la premsa humorística i sicalíptica valenciana de l'època.

Primera historieta valenciana

Una de les fites del llibre és situar l'origen de la primera historieta valenciana, Viaje por el país del amor (1864), obra de Salustiano Asenjo, que va ser professor de dibuix en l'Acadèmia de Belles arts.

A partir d'aquell moment, gràcies a les millores tècniques en les impremtes, serà més fàcil trobar il·lustracions, cada vegada de major qualitat, fins a arribar a publicacions com Cascarrabias i Arte Moderno, que representen l'edició més cuidada de l'època, amb una gran presència d'il·lustracions i també d'historietes.

El llibre és realitat gràcies a les investigacions prèvies d'acadèmics com Enrique Peláez Malagón, Javier Pérez Rojas i José Luis Alcaide i a l'ajuda d'erudits col·leccionistes com, per exemple, Josep Navarro Cabanes, Nicolau Primitiu, Luis Tramoyeres i Manuel González Martí. També cal remarcar la col·laboració de diferents biblioteques i arxius, entre les quals estan la Biblioteca Valenciana, l'arxiu del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries Manuel González Martí i l'Hemeroteca Municipal de València.

En la presentació de l'obra el proper dijous participaran l'autor del llibre i el director de la col·lecció Fonaments del Magnànim, Román de la Calle.

Jordi Giner Monfort (Bilbao, 1978) és doctor en Sociologia i professor al departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Les seues investigacions acadèmiques se centren en els processos migratoris al territori valencià, qüestió sobre la qual versen la seua tesi doctoral i els diversos articles i monografies que ha publicat en els últims anys, tant en l'àmbit estatal com en l'estranger.

El 1984 els seus pares van subscriure la família a Camacuc, ja des del primer número. Després van vindre Mortadelo, Astèrix, Tintín, Max, Bagge, Tomine i uns altres. Des d'aleshores l'ha acompanyat l'interés pel món del còmic i la il·lustració, primer com a lector i ara també com a investigador aficionat.

next