Per l'Horta mantindrà les accions judicials contra la ZAL del port fins que es paralitze definitivament el pla

El col·lectiu segueix reivindicant una connexió verda entre el parc natural del Túria i el de l'Albufera
3 juliol 2019 18:44h
El recurs interposat pel col·lectiu Per l'Horta contra l'aprovació per la Generalitat del Pla Especial de la ZAL del port de València sobre sòl d'horta protegida va ser admés a tràmit pel TSJ el 27 de febrer passat. / EFE

VALÈNCIA. El moviment Per l'Horta s'ha adreçat recentment al Tribunal Superior de Justícia valencià per a sol·licitar-li que reclame a la Conselleria de Política Territorial que es complete l'expedient administratiu per a poder formalitzar la demanda contra el Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques del port de València. Aquesta operació va suposar la reclassificació de més de 700.000 metres quadrats de sòl d'especial protecció agrícola i ja va ser dues vegades anul·lada per decisions judicials. 

El recurs interposat pel col·lectiu Per l'Horta contra l'aprovació per la Generalitat del Pla Especial de la ZAL del port de València sobre sòl d'horta protegida va ser admés a tràmit pel TSJ el 27 de febrer passat. Per això, Per l'Horta denuncia que "l'administració autonòmica està demorant de forma injustificada la remissió de l'expedient complet que permetrà donar curs al procediment judicial".

Anys abans –primer el juny del 2009 i després el març del 2013– el TSJ ja va anul·lar el pla especial per a posar en marxa la ZAL del port de València. La segona sentència del TSJ declarava 'nul radical' el pla i obligava a començar de zero, "com si res s'haguera fet". Aquest "començar de zero" també implicava començar com si la Punta no fora sòl urbanitzable. El juny del 2015, el Tribunal Suprem va confirmar la nul·litat del pla de la ZAL.

Segons Per l'Horta, és "incomprensible que amb aquests antecedents judicials i existint un acte del TSJ d'admissió a tràmit d'un nou recurs contenciós, l'Autoritat Portuària no haja paralitzat el concurs per a l'adjudicació de les parcel·les de la ZAL, encara que només fora per un elemental principi de cautela amb l'objecte de no perjudicar interessos de possibles empreses interessades". "I pitjor encara ens sembla l'actitud poc col·laborativa de la Conselleria que està demorant la remissió de l'expedient reclamat pel TSJ, retardant així la formalització de la nostra demanda", afegeix el col·lectiu ciutadà.

Per l'Horta també fa al·lusió a la "inseguretat jurídica" per a les potencials empreses inversores: "Si l'Autoritat Portuària manté la posició de no paralitzar cautelarment el pla de la ZAL, i la sentència és favorable a l’horta, com ho han sigut ja dues sentències anteriors del Tribunal Suprem i altres tantes del TSJ, Territori abocarà les potencials empreses inversores a un futur incert amb un projecte que podria quedar paralitzat definitivament en un curt termini". El col·lectiu afegeix que, a més, "s'haurà fet malbé la possibilitat d'una recuperació de l'entorn natural de la Punta que podria haver evitat".

El col·lectiu també planteja "la incompatibilitat entre les ambicions del port de València, de qüestionable benefici públic, i la qualitat de vida, la seguretat ambiental i la salut de les persones que habitem a València". "En els seus comptes de beneficis, el port no comptabilitza l'enorme cost que les seues activitats depredadores tenen per a la ciutat", assenyala el portaveu Josep Trasancos.

Per l'Horta espera obtindre la paralització judicial de qualsevol intent de construir en la ZAL i insisteix a reivindicar que els terrenys vacants que integren la qualificació de ZAL 'fantasma' servisquen com a element de connexió verda entre el parc natural del riu Túria i el parc natural de l'Albufera, així com a defensar la recuperació per a ús públic d'eixos terrenys mitjançant un acord entre les administracions implicades i la societat civil.

next