Per l'Horta titlla els socialistes de "negacionistes climàtics" i critica les paraules d'Ábalos sobre la V-21

El ministre de Foment va instar a oblidar-se de la idea de paralitzar les obres d'ampliació de la carretera
10 octubre 2019 18:14h
Des de Per l'Horta, han assegurat que encara s'està "a temps de parar" les obres d'ampliació de la V-21. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EP). L'Associació Per l'Horta ha lamentat aquest dijous les "grolleres" declaracions del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos que, durant la celebració del 9 d'Octubre, va defensar l'ampliació de la V-21 i les "millores" del projecte i va instar a "oblidar eixa pel·lícula" de voler paralitzar-la. Al seu parer, els socialistes actuen com a "negacionistes climàtics" i amb "cinisme" perquè "diuen una cosa i fan la contrària".

Per a l'entitat, el ministre ha mostrat una "sensibilitat nul·la" per "un dels actius més valuosos" de València, la seua horta i, sent valencià, "no pot al·legar desconeixement". En declaracions a Europa Press, membres de l'associació han recordat que el projecte que en el seu moment es va elaborar per a l'ampliació de la V-21 té quasi dues dècades i es va fer "quan les declaracions d'impacte ambiental eren més laxes i fora dels paràmetres de sostenibilitat i mobilitat actuals".

A més, han volgut deixar clar que les "millores" del projecte inicial de les quals parla Ábalos no són més que "maquillatge", ja que encara que es redueix la superfície d'horta afectada, "s'empitjora" la situació dels agricultors, a qui se'ls expropiarà una part de les seues parcel·les però no se'ls remunerarà per la part que quede fora de la línia traçada per a la nova via, cosa que els deixarà "trossos" d'horta "absolutament inservibles" per al cultiu i sense compensació econòmica, han argumentat.

Des de Per l'Horta, han assegurat que encara s'està "a temps de parar" les obres d'ampliació de la V-21 –encara que ja s'hagen "destruït símbols" com l'alqueria del Forn de Barraca– i han recordat que un dels articles de la Llei de Contractes de l'Estat permet desestimar un projecte.

Quant a les paraules d'Ábalos en les quals assegura que "Madrid no imposa res" en la V-21, l'associació considera que "ací no ha trobat la contundència del no" a l'ampliació, perquè segons ha dit, "el PSPV ha paralitzat la suma de forces" contra el projecte. Així, li ha enlletgit que aprove –en el Consell, junt amb Compromís i Podem– una declaració d'emergència climàtica i, no obstant això, "tire asfalt per damunt de l'horta". La defensa dels camps valencians "no és una batalla partidista, és una batalla pel futur", ha remarcat.

"Dubtes legals i raonables" sobre l'ampliació del port

A més, com a part de la Comissió Ciutat-Port –de la qual forma part junt amb Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, El Litoral per al Poble, València per l'Aire o l'Associació de Veïnes de Natzaret–, Per l'Horta ha respost a les declaracions del ministre Ábalos, que apuntava que una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) sobre l'ampliació del port de València significaria "anys" de procés.

Per al col·lectiu, és "temerari" continuar amb el projecte de construcció de la nova terminal nord en el recinte portuari sense una nova DIA, quan hi ha "canvis evidents" en el projecte inicial i "dubtes legals i raonables" sobre el fet que puga tirar avant amb l'avaluació ambiental de 2007.

Al seu parer, "el mínim" és fer una nova DIA, ja que l'impacte del futur moll és "brutal". Segons ha explicat, l'obra implica, entre altres coses, dinamitar un espigó, el contradic, de 200 metres, i "un dragatge de 3 metres de calat més profund, que en total suposa entre 3 i 4 milions de metres cúbics de dragatge".

A això se suma que, si com apunta la mateixa Autoritat Portuària de València (APV), els trànsits passen de 5 a més de 12 milions de contenidors, cal estudiar "l'augment de camions, la mobilitat, l'efecte en la qualitat de l'aire, etc.". "És un debat més que necessari", asseguren des de l'organització.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next