La pel·lícula turca 'The Announcement', Palmera d'Or de la 34a Mostra de València

La guanyadora és una comèdia sarcàstica sobre un intent fallit de colp militar a Turquia
1 novembre 2019 20:38h
La comèdia sarcàstica de Mahmut Fazil Coskun s'alça amb tres premis. / MOSTRA

VALÈNCIA. La 34a edició de Mostra de València–Cinema del Mediterrani arriba a la seua fi. La pel·lícula The Announcement del director turc Mahmut Fazil Coskun, s'ha alçat amb la Palmera d'Or, premi dotat amb 25.000 euros. La guanyadora és una comèdia sarcàstica sobre un intent fallit de colp militar a Turquia, amb un humor àcid en el deixant dels treballs d'Aki Kaurismäki i els germans Coen.

El jurat, presidit per la directora de fotografia francesa Marie Spencer, ha considerat que The Announcement mereix la Palmera d’Or per "la visió i l'habilitat del seu director i per la perfecta execució de tots els seus departaments, així com per escollir un estil còmic i absurd per explicar una història atrevida i oportuna". The Announcement, a més, ha aconseguit alçar-se amb els premis a Millor Guió, escrit pel director Mahmut Fazil Coskun i Ercan Kesa; i Millor Fotografia, de Krum Rodríguez. 

La Palmera de Plata, dotada amb 10.000 euros, ha sigut per a The Day I Lost my Shadow, de la directora siriana Soudade Kaadan. És un relat amb tocs de realisme màgic ambientada a Síria l'any 2012. En opinió del jurat, el premi s'ha concedit "per crear una pel·lícula que posseeix una cinemàtica elegant i poètica que posa el focus sobre l'agonia de la gent en una part del món". 

La Palmera de Bronze, dotada amb 5.000 euros, és per a la producció francesa Sympathy for the Devil. El potent debút de Guillaume de Fontenay. Una història basada en fets reals, que porta a primera línia de foc informativa de la guerra dels Balcans: en ple conflicte, el periodista francés Paul Marchand cobreix el setge de Sarajevo.

Per al jurat de Mostra de València, Sympathy for the Devil és mereixedora d'aquesta Palmera de Bronze per "contar una història sobre la interminable indústria de la guerra i pel seu retrat d’un caràcter únic i el complex dilema ètic que afronta un corresponsal de guerra: ser només un testimoni o implicar-se en el conflicte".

A més, el jurat ha concedit els següents premis: Millor direcció per a la documentalista italiana Michela Occhipinti per Flesh Out; Millor Interpretació Masculina per a Ahmed Hafiene per Fatwa; Millor Interpretació femenina per a Emilie Pipponier per Alice i Millor banda sonora per a Marius Leftarache per A Shelter Among the Clouds.

En virtut del conveni de col·laboració entre À Punt i Mostra de València es concedeix el premi À Punt, a la pel·lícula de la secció oficial "que millor promoga els valors d'integració social, civisme, cooperació i pau, des del respecte a la diversitat de social, de gènere, cultural i geogràfica". La triada ha sigut Fatwa, de Mahmoud Ben Mahmoud.

À Punt valora en Fatwa la capacitat del seu director per a retratar les diferents sensibilitats islàmiques que conviuen a Tunísia després de la primavera àrab i els canvis socials que se'n deriven. Aquest premi porta implícit l'adquisició dels drets d'emissió per part d'À Punt Mèdia.

Totes les pel·lícules guanyadores es podran veure aquest cap de setmana als Cines Babel.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next